Juha Tuomi/Näkövammaisten liitto

Lokakuun 15. päivä vietetään kansainvälistä Valkoisen kepin päivää. Päivän tarkoituksena on tehdä tunnetuksi valkoista keppiä, kiinnittää yleisön huomiota ympäristön esteettömyyteen ja muistuttaa näkövammaisten olemassaolosta.

Miten Valkoisen kepin päivää vietetään, viestinnän asiantuntija Marika Mäkinen Näkövammaisten liitosta?

– Tänä vuonna olemme järjestäneet Finlands Svenska Synskadade -järjestön kanssa valkoisten keppien keräyksen. Ehjät, toimivat kepit sekä suurennuslaseja lähetetään katastrofialueiden näkövammaisille. Kepeistä on siellä pula. Suomen Punainen Risti kuljettaa kepit muun muassa Tadzikistaniin.

– Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset -alueyhdistys järjestää tempauksen Helsingin Narinkkatorilla yhdessä sähköpotkulautayritys VOI:n kanssa. Yleisö voi kulkea radalla silmät peitettynä ja kokeilla, miltä tuntuu liikkua ilman näköä ja mahdollisesti törmätä kadulla lojuvaan sähköpotkulautaan.

– Näkövammaisten liiton Iiris-keskuksessa, Helsingin Itäkeskuksessa, paljastetaan valkoisista kepeistä tehty tilataideteos.

ILMOITUS

Kuinka paljon näkövammaisia on?

– Vuoden 2015 tilastojen mukaan sokeita oli 36 miljoonaa ihmistä. Kohtalainen tai vakava näön heikkeneminen oli todettu 217 miljoonalla, lievä näön heikkeneminen 188 miljoonalla. Ikänäkö eli iän myötä heikentyvä lähinäkö todettiin jopa miljardilla ihmisellä.

Kuinka monet käyttävät keppiä?

– Maailmanlaajuisesti valkoista keppiä käyttää kymmenet miljoonat näkövammaiset. Sen käyttötarkoitus myös tunnistetaan hyvin eri puolilla maailmaa.

– Suomessa näkövammaisille tarjotaan valkoista keppiä käyttöön, mutta sen käyttöä ei rekisteröidä. Näkövammaisia on Suomessa noin 50 000–60 000, joista suuri osa käyttää keppiä.

– Opaskoiran käyttäjiä on noin 200.

Missä keppejä valmistetaan?

– Keppejä valmistetaan eri puolilla maailmaa. Aikoinaan Suomessakin oli valkoisia keppejä valmistava yritys, mutta ei enää.

Saako keppeihin apuvälineitä?

– Navigaatiolaitteita on yritetty yhdistää keppiin, mutta ne eivät ole jääneet käyttöön.

– Espoolainen GIM Robotics kehittää parhaillaan opasrobottia.

– Valkoinen keppi on edelleen lyömätön apuväline näkövammaiselle. Sitä käyttävät sekä sokeat että heikkonäköiset ja se toimii kaikissa olosuhteissa.

– Keppejä on monenlaisiin maastoihin – kaupunkiin ja luontoon. Lapsille on myös harjoituskeppejä.

Osaavatko näkevät ottaa valkoista keppiä käyttävät huomioon?

– Pääsääntöisesti kyllä.