Jarno Mela

Vasemmistoliiton kansanedustaja Jari Myllykoski on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien poliisin enimmäisvasteaikojen toteuttamista ja poliisipartioiden määrien mahdollisesta vähentämistä Satakunnasta.

Lounais-Suomessa Turkuun on siirtynyt Satakunnan kenttäryhmistä jo 15-20 virkaa vuoden 2014 alusta alkaen. Virkojen väheneminen tai siirtäminen on näkynyt myös rikostutkinnan sekä lupahallinnon puolella. Nyt puhutaan siitä, että hälytyspartioiden määrää oltaisiin vähentämässä edelleen.

– Tietojen mukaan poliisien määrän laskemista perustellaan sillä, että Turusta tuetaan koko poliisilaitoksen hälytystehtävien hoitamista. On huomioitava, että Turusta on lähimmilläänkin Satakunnan puolelle noin 100 km. Eihän Satakunnan turvallisuuden ylläpitäminen poliisivoimin ole mitenkään realistista näillä etäisyyksillä, sanoo edustaja Myllykoski.

Satakunta haavoittuvassa asemassa

Poliisin vastinajat vaihtelevat Suomen sisällä merkittävästi. Rinteen hallitus on suunnitellut poliisin hälytystoimintaan enimmäisvasteaikoja. Se tarkoittaa, että poliisin hälytyspartion on oltava paikalla tietyssä ajassa. Tämä edellyttää poliisipartioiden johdonmukaista sijoittamista myös pienemmille paikkakunnille.

– Vähennyksiä perustellaan taloudellisilla syillä. Poliisilaitoksen määräraha- ja virkatilanne on kuitenkin parina viime vuotena parantunut, ja nytkin talousarvioesityksessä ensi vuodelle on budjetoitu poliisille lisää rahaa, toteaa Myllykoski.

Hän kertoo, että viimeksi torstaina 10.10. syntyi Satakunnassa joukkotappelu, jonka rauhoittamiseen tarvittiin kolme poliisipartiota sekä koirayksikkö, eli Satakunnan täysi kenttäpoliisihenkilökunta. Jos väkeä vähennetään, muuttuvat nämä tilanteet vaikeaksi ratkaista.

– Tämä todistaa, kuinka haavoittuvassa asemassa Satakunta on. Poliisien määrän pitää olla riittävä, jotta asukkailla olisi turvallista olla.