– Lehti vaikuttaa tarjoamalla kenelle tahansa matalan kynnyksen mahdollisuuden ansaita lisätuloja, Veera Vehkasalo toteaa.

Katulehti Ison Numeron uutena päätoimittajana on aloittanut Veera Vehkasalo. Iso Numero on kadulla myytävä aikakauslehti, joka tarjoaa vähävaraisille mahdollisuuksia toimeentulonsa parantamiseen. Pääosin lehtien myyjät ovat maahanmuuttajataustaisia.

– Eriarvoistuminen, köyhyys ja ihmisten liikkuvuus ovat Suomessakin yhä ajankohtaisempia asioita, ja ne ovat Ison Numeron työn ytimessä. Lehti paitsi käsittelee niihin liittyviä kysymyksiä journalistisessa mielessä, mutta myös konkreettisesti vaikuttaa kehitykseen tarjoamalla kenelle tahansa matalan kynnyksen mahdollisuuden ansaita lisätuloja, Vehkasalo toteaa.

Vehkasalo on valtiotieteiden maisteri, toimittaja ja viestintäalan ammattilainen, joka on tehnyt vapaan toimittajan töitä vuodesta 2011. Hän siirtyy päätoimittajan rooliin viestintäalan tehtävistä Suomen YK-liitosta.

Lehteä myyvien ihmisten on usein vaikea tai mahdotonta löytää töitä muualta.

Lehden myynti vaatii sisua

Ison Numeron myyjät ostavat lehtiä etukäteen ja pitävät jokaisesta myydystä lehdestä puolet tulona. Vuonna 2018 lehden myyjät ansaitsivat työllään yli 175 000 euroa. Tulot jakautuvat satojen myyjien kesken.

Ison Numeron oma toiminta perustuu pitkälti lehtien irtonumeromyyntiin ja mainostuloihin. Lehden kaikki omat tuotot käytetään organisaation kestävän kehityksen tueksi.

ILMOITUS

– Vielä vuonna 2016 lehti ilmestyi vain neljä kertaa vuodessa ja sitä tehtiin pitkälti vapaaehtoisvoimin. Parissa vuodessa myyjien tulot ovat moninkertaistuneet ja työmme on entistäkin vaikuttavampaa”, sanoo lehden toimitusjohtaja Janne Hukka.

Hän painottaa, että erityisessä roolissa lehden kasvulle ovat kuitenkin sitoutuneet myyjät, jotka tekevät sisua vaativaa työtä päivästä toiseen oman ja perheensä tulevaisuuden parantamiseksi.

Iso Numero ilmestyy tänä vuonna 11 kertaa 5 000 lehden painoksina. Lehtiä myydään pääkaupunkiseudulla ja Uudenmaan suurimmissa kaupungeissa.