Jarno Mela

Aktiivimallin purkamisessa ei ole kyse työllisyydestä, kirjoittaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) yhteisöpalvelu Facebookissa. Pekonen vastaa kirjoituksessaan eiliseen kritiikkiin, jota antoi lainsäädännön arviointineuvosto.

Neuvosto muun muassa katsoi, että aktiivimallin purkamisen syy jää hallituksen esityksessä epäselväksi.

– […]aktiivimallin purkamisessa ei ole kyse työllisyydestä vaan heikossa taloudellisessa asemassa olevien kansalaisten toimeentulosta ja oikeudenmukaisesta kohtelusta, Pekonen kirjoittaa.

Aktiivimalli tullaan purkamaan sen mahdollisista työllisyysvaikutuksista riippumatta, sillä purkamisen tavoitteet liittyvät järjestelmän oikeudenmukaisuuteen ja toimeentulon turvaan

Pekosen mukaan aktiivimallin purkaminen yksinkertaistaa ja selkeyttää työttömyysturvaa. Se on lähtölaukaus sosiaaliturvan norminpurkutalkoille, hän kirjoittaa.

– Ennen kaikkea aktiivimallista on välttämätöntä luopua, jotta pääsemme eroon niistä kansalaisten oikeustajua loukkaavista tilanteista, joissa työllistymisen eteen parhaansa yrittäneiden tai jopa tosiasiallisesti työkyvyttömien henkilöiden etuuksia on leikattu.

ILMOITUS

Aktiivimallin on määrä poistua ensi vuoden alussa. Pekonen muistuttaa, että hallitus ehtii reagoida Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen lokakuun lopussa lupaamiin tuloksiin aktiivimallin mahdollisista vaikutuksista työllisyyteen. Mutta kaikesta huolimatta aktiivimalli tulee katoamaan, Pekonen lupaa.

– […]aktiivimalli tullaan purkamaan sen mahdollisista työllisyysvaikutuksista riippumatta, sillä purkamisen tavoitteet liittyvät järjestelmän oikeudenmukaisuuteen ja toimeentulon turvaan. Tämän vasemmistoliitto on ennen vaaleja luvannut ja siitä tulen pitämään kiinni.

Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus loi aktiivimallin viime vaalikaudella. Sen ytimessä on leikkuri, joka vie työttömän tuesta 4,65 prosenttia, jos hän ei ole osoittanut tarpeeksi aktiivisuutta.

Ongelmaksi osoittautui juuri Pekosen kirjoituksessaan esiin nostama ongelma. Ihminen saattoi joutua leikkurin kohteeksi, vaikka olisi tehnyt kaikkensa työllistyäkseen.

Lue lisää: Arviointineuvosto moittii aktiivimallin kumoamista ennen loppuraporttia