Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Sosiaaliturvauudistus lähtee syksyn aikana käyntiin. Mukana ovat kaikki eduskuntapuolueet.

– Tämä hallitus lisää hyvinvointia, sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sanoi esitellessään ministeriönsä pääluokkaa eduskunnassa jatkuvassa budjetin lähetekeskustelussa.

– Me haluamme, että kaikki pysyvät mukana.

Budjettiesitys parantaa Pekosen mukaan kaikkein heikoimmassa asemassa olevien toimeentuloa.

– Tämä näkyy muun muassa perusturvan ja pienten eläkkeiden sekä lapsilisien yksinhuoltajakorotuksen ja elatustuen korotuksissa.

Kansaneläkkeen täyttä määrää korotetaan 34 eurolla ja takuueläkkeen 50 eurolla kuukaudessa. Edellisestä kansaneläkkeen tasokorotuksesta on yli kymmenen vuotta. Perusturvaetuuksiin tehdään 20 euron korotus. Yksinhuoltajille tuleva lapsilisäkorotus sekä neljännestä ja siitä seuraavista lapsista korotus lapsilisään on kymmenen euroa.

ILMOITUS

– Samalla yksinhuoltajan perusosan korotusta toimeentulotuessa nostetaan noin 20 eurolla, jotta lapsilisän korotuksesta hyötyvät myös toimeentulotukea saavat yksinhuoltajaperheet, Pekonen sanoi.

Etuuksiin tehdään myös normaalit indeksikorotukset.

Pekonen kertoi, että korotukset sosiaalietuuksiin vähentävät köyhyyttä. Budjetti alentaa pienituloisuutta 0,3 prosenttiyksikköä ja 18 000 ihmisen köyhyysriski poistuu. 3 800 kotitaloudelta poistuu tarve hakea toimeentulotukea.

Sosiaaliturvauudistus käynnistetään Pekosen mukaan syksyn aikana parlamentaarisessa komiteassa yhdessä kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa.