Lehtikuva/Markku Ulander

Kokoomus asetti pääministeri Antti Rinteen luotettavuuden kyseenalaiseksi.

Oikeisto-oppositio ruiski laajalla kaarella budjettiesitystä. Kokoomus keskittyi talouteen, mutta perussuomalaiset laski hallituksen synneiksi lisäksi ”siirtolaiskriisin” kiihtymisen. Kaiken kaikkiaan hallituksen tarkoituksena on Jani Mäkelän (ps.) tulkinnan mukaan tuoda Suomi täyteen ulkomaista halpatyövoimaa.

– Vaikka motiivit ovat erilaiset, tämä halpatyövoimakiima on yhteinen niin kokoomukselle kuin vihervasemmistollekin.

– Pääministeripuolueen asemasta huolimatta SDP myötäilee vihreiden ja vasemmiston tavoitteita. Keskusta on hylännyt koko maan kehittämisen ja perinteiset kannattajansa, duunarit ja pienyrittäjät, Mäkelä sivalteli.

Kokoomus syytti hallituksen tekevän juuri sitä, mistä edellinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) varoitti: sössivän talouden.

– Ehkä perustavanlaatuisin ongelma koko Rinteen budjetissa on se, että kaikki lisäpanostukset tehdään rahalla, jota hallituksella ei ole. Tämä tarkoittaa sitä, että raha otetaan lapsiltamme ja tulevilta sukupolvilta. Luulisi, että viimeistään tuoreet syntyvyysluvut olisivat saaneet teidät ymmärtämään, miten vastuutonta tämä on, ryöpytti kansanedustaja Timo Heinonen kokoomuksen puheenvuorossa.

ILMOITUS

Lapset ja lapsenlapset

Hän sanoi valtion velanoton kääntyvän jälleen kasvuun ja hyvän työllisyyskehityksen pysähtyneen.

– Velaksi eläminen on leikkaamista lapsilta ja lapsenlapsiltamme. Valtiontalouden holtittomasta hoitamisesta kärsivät eniten he, jotka eniten yhteiskunnan tukia tarvitsevat. Tällainen vastuuttomuus taloudenpidossa ei ole heikoimmassa asemassa olevan puolustamista, Heinonen luetteli kokoomuksen tutut teesit.

Lisäksi kokoomus asetti suoraan kyseenalaiseksi pääministeri Antti Rinteen luotettavuuden. Perusteluna oli hoitajamitoituksen lykkääntyminen vuoteen 2023 sekä ”vappusatanen”.

– Te arvoisa pääministeri Rinne lupasitte myös kaikille alle 1 400 euroa eläkettä saaville 100 euroa lisää eläkettä puhtaana käteen. Monelle heistä te ette nyt valtaan päästyänne, ette anna euroakaan. Moni eläkeläinen luotti teidän sanaanne – eivät he enää luota, Heinonen väitti.