Lehtikuva/Delil Souleiman

”On järkyttävää, kuinka maailma on hylännyt terrorijärjestön kalifaatin kukistaneet pohjoisen Syyrian kansat.”

Vasemmistoliiton, vihreiden ja SDP:n nuorisojärjestöt tuomitsevat Turkin valmisteleman hyökkäyssodan ja miehityksen lounaisen Syyrian kurdienemmistöisille alueille ja vaativat Suomelta nopeita toimia hyökkäyksen vastustamiseksi.

Turkin tavoitteena on hävittää aluetta hallitsevat Syyrian demokraattisten voimien (SDF) joukot ja miehittää alue samoin kun Turkki ja sen tukemat islamistiryhmät ovat miehittäneet Syyrian luoteista Afrinin aluetta keväästä 2018.

Hallituspuolueiden nuorisojärjestöjen mielestä on järkyttävää, kuinka maailma on hylännyt terrorijärjestön kalifaatin kukistaneet pohjoisen Syyrian kansat. SDF:n joukot ovat menettäneet yli kymmenen tuhatta taistelijaa sodassa ISIS:iä vastaan, toteavat vihreiden nuorten puheenjohtajat Amanda Pasanen ja Sameli Sivonen.

– Mikäli Turkin ja sen liittolaisten annetaan edetä muualle pohjoiseen Syyriaan, tuloksena on alueen eri väestönryhmiin kohdistettuja verisiä etnisiä puhdistuksia sekä terroriryhmä ISIS:in elpyminen, varoittaa Vasemmistonuorten puheenjohtaja Hanna-Marilla Zidan.

Yhdysvallat ilmoitti Suomen aikaan varhain maanantaina, että se vetää pois tukensa SDF:n hallitsemilta alueilta pohjoisessa Syyriassa ja odottaa Turkin ottavan vastuun ISIS:in vangituista terroristeista. Seurauksena odotetaan olevan Turkin ja sen liittolaisten nopea eteneminen alueelle. SDF:n hallitsemilla alueilla on yhteensä 12 000 vangittua terroristia sekä näiden 70 000 perheenjäsentä.

ILMOITUS

– Suomessakin paljon uutisoidut ISIS-vankileirit ovat nyt vaarassa, kun ISIS- ja Al-Quaida-taustaiset Turkin liittolaisjoukot saavat vastuun niiden ylläpitämisestä. Odotettavissa on terroriryhmän uusi nousu maailmanlaajuisena uhkana, täydentää Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi.

Järjestöjen puheenjohtajien mukaan Turkin olisi mahdotonta toimia ilman Euroopan poliittista tukea ja asevientiä. Siksi Suomen on EU-puheenjohtajamaana ryhdyttävä välittömästi päättäväisiin ja konkreettisiin toimiin Turkin hyökkäyssodan estämiseksi.

– Syyrian sota on aikamme hirveimpiä konflikteja, mitä Turkin yksinvaltaisen hallituksen toimet nyt lietsovat yhä pitkäkestoisemmaksi sekä arvaamattomammaksi. Sekä Suomen että kansainvälisen yhteisön on sitouduttava vastustamaan Turkin suunnittelemia etnisiä puhdistuksia sekä brutaalia miehitystä, nuorisojärjestöjen puheenjohtajat painottavat yhteisessä kannanotossaan.

Myös vasemmistoliiton kansanedustajat ovat vaatineet EU:ta tukemaan Turkkia.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!