Jarkko Mänttäri

– Työntekijöitä ei ole kuultu yhtään, sanoo turkulaisen Arkea Oy:n työntekijöitä edustava JHL-läinen pääluottamusmies Matti Kaskinen.

Turun kaupungin lähes sataprosenttisesti omistama kiinteistö- ja ruokapalveluyhtiö Arkea Oy päätti äskettäin vaihtaa työehtosopimuksia, joiden mukaan työntekijöiden palkat ja etuudet määräytyvät. Päätös syntyi sen jälkeen, kun Turun kaupungin konsernijaosto omistajan edustajana oli hyväksynyt äänin 7-6 Arkean näkemyksen.

Tähän asti Arkeassa on noudatettu Avainta ry:n työehtosopimusta. Päätöksen mukaan ensi vuoden huhtikuusta alkaen työntekijäpuolen sopijoina ovat Palvelualojen ammattiliitto PAM ja ammattiliitto Pro. Nykyisin suurimman osan, noin 800 työntekijän työehdoista on neuvotellut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL.

Viime viikolla Arkean työntekijät saivat lisää kuohuttavia viestejä sähköposteihinsa. Heille ilmoitettiin, että nykyiset luottamusmiehet eivät enää ensi vuoden alusta lähtien edusta Arkean henkilöstöä. Lisäksi yhtiö on kirjelmöinyt siitä, että työntekijöiden olisi pakko erota nykyisestä ammattiliitostaan viimeistään ensi vuoden alusta lähtien, jolloin yhtiö myös lopettaa jäsenmaksujen perinnän.

– Meidän sopimus loppuu vasta 31.3. 2020. Uusi astuisi voimaan vasta huhtikuussa. Siinä välissä työntekijöillä ei olisi luottamusmiestä ollenkaan, ihmettelee Kaskinen.

Neuvottelut tai työtaistelua

Viime viikon päätteeksi JHL tuomitsi jyrkästi Arkea työntekijöihinsä kohdistamat painostustoimet. Ammattiliitto uhkasi työtaistelutoimilla, ellei jos neuvotteluja henkilöstön kanssa ei aloiteta.

ILMOITUS

Pääluottamusmies Kaskinen uskoo, että vaihtoehtoja on. Hän sanoo, että jos työntekijöitä olisi kuultu jo aiemmin, heiltä olisi varmasti tullut ehdotuksia muista säästötoimenpiteistä kuin tämä työehtosopimuksen vaihtaminen.

Työntekijöiden vaatimus on Kaskisen mukaan se, että siirtyminen PAMin tessiin saadaan peruttua kokonaan.

Siirtyminen PAMin ja Majoitus- ja Ravintolapalvelut ry:n neuvottelemaan työehtosopimukseen laskee Kaskisen mukaan työntekijöiden palkkoja tuntuvasti, 200-300 euroa kuukaudessa. Lisäksi työntekijät menettävät muun muassa 13 päivää lomaa.

Törkeää ja lainvastaista

Arkean toiminta on JHL:n puheenjohtajan Päivi Niemi-Laineen mukaan törkeää, edesvastuutonta ja lainvastaista.

– Se yrittää pelotella työntekijänsä nöyriksi, jotta nämä eivät pitäisi kiinni oikeuksistaan ilmaista mielipiteensä.

Niemi-Laine tapaa Turun apulaiskaupunginjohtajan Jarkko Virtasen perjantaina 11.10. Niemi-Laine tulee tapaamisessa vaatimaan neuvotteluja, jotka koskevat Arkean työehtosopimukseen liittyvää päätöksentekoa. Päätös on hänen mukaansa avattava ja asia käsiteltävä uudelleen.

– Tällä kertaa niin, että myös työntekijät tulevat kuulluksi asiassa.

Liitto on jo aiemmin tuominnut yhtiön aikeet heikentää merkittävästi työntekijöiden työehtoja vaihtamalla Avain-TES:n huomattavasti halvempaan matkailu- ja ravintola-alan sopimukseen.

Jyty Turku ry tuomitsee

Myös Arkean jytyläiset tuomitsevat työnantajansa toimet vastuuttomana työnantajapolitiikkana.

– Miten työnantaja voi edes ajatella, että vaikeassa taloustilanteessa korjaavia toimia olisi heikentää jo nyt pienipalkkaisten palkkaa sekä muita työsuhteen ehtoja entisestään. Yhtiön johto ei ole lainkaan tilanteen tasalla, jos he kuvittelevat, että yhtiön tilanne paranee rankaisemalla ruohonjuuritason työntekijöitä, sanoo Arkea Oy:n Jytyn pääluottamusmies Maiju Sinisalo.

Jyty Turku ry:n puheenjohtaja Sari Kaarttinen kokee, että Turun kaupunki on toiminut omien arvojen vastaisesti salliessaan yhtiön työehtoshoppailun.

– Miten tämä salaisesti valmisteltu työehtoshoppailu, joka meni konsernijaoston niukan äänestyksen jälkeen läpi, kuvastaa yhteistyötä, avoimuutta taikka luottamusta, Kaarttinen kysyy.

Jytyn paikallisyhdistys valmistautuukin työtaistelutoimiin yhdessä muiden liittojen kanssa.

Aggressiivista työehtoshoppailua

Turun kaupungin konsernijaoston 6-7 äänestyspäätös oli lähtölaukaus ja siunaus Arkean työehtoshoppailulle. Päätöstä vastustivat jaostossa vasemmistoliiton, sdp:n ja perussuomalaisten edustajat. Sitä kannattivat kokoomus, keskusta ja vihreät.

Turun kaupunginhallituksen jäsen ja Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja Jaakko Lindfors vaatii työehtojen halpuuttamisen perumista. Hän esittää Arkean muuttamista Turun kaupungin sidosyksiköksi, jolloin Arkean tuottamia palveluja ei enää tarvitsisi kilpailuttaa.

– Työehtosopimuksen heikentäminen koskee sellaisia työntekijöitä – kuten siivouksen, ruokapalveluiden ja kiinteistönhoidon rautaisia ammattilaisia – jotka tekevät jo valmiiksi raskasta työtä erittäin pienillä palkoilla, hän muistuttaa ja pitää Arkean päätöstä karmeana.

Arkean työehtoshoppailun taustalla vaikuttavat taloudelliset vaikeudet. Taustalla on muun muassa se, että yhtiöstä irtaantui vuodenvaihteessa Kaarea Oy:ksi nimetty yhtiö. Heinäkuussa Arkea hävisi Turun hyvinvointitoimialan kymmenen miljoonan euron ruokapalvelusopimuksen Fazerille.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!