Lehtikuva/Drew Angerer

Ydinsota vapauttaisi ilmakehään mustaa hiiltä, joka leviäisi muutamassa viikossa kautta koko maapallon.

Intia ja Pakistan eivät ole ydinasevalloista suurimpia, mutta jos ne ryhtyisivät ydinsotaan keskenään, seuraukset olisivat kauheat sekä alueellisesti että globaalisti.

Rutgersin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan näiden kahden maan ydinsota voisi tappaa välittömästi jopa 125 miljoonaa ihmistä.

Arvio perustuu skenaarioon, jossa Intia käyttäisi 100 ydinräjähdettä ja Pakistan 150.

Intian ja Pakistanin välit ovat jälleen kireät Kashmirin takia.

Tällainen ydinsota vapauttaisi ilmakehään 16–35 miljoonaa tonnia mustaa hiiltä. Se leviäisi muutamassa viikossa kautta koko maapallon.

Ilmakehän musta hiili vähentäisi maahan saapuvan auringonsäteilyn määrää 20–35 prosenttia. Sademäärät ja kasvien kasvu vähentyisivät 30 prosentilla, ja seurauksena olisi globaali nälänhätä.

ILMOITUS

Musta hiili viipyy ilmakehässä pitkään, ja ruokakasvien satojen palaaminen ennalleen voisi kestää yli kymmenen vuotta.

Aiempaa synkempi arvio

Rutgersin yliopiston tutkimus päivittää kymmenkunta vuotta sitten tehtyä arviota, jonka mukaan Intian ja Pakistanin ydinsota surmaisi välittömästi 22 miljoonaa ihmistä ja nälästä saattaisi globaalisti kärsiä 2 miljardia ihmistä. Vanhemman tutkimuksen tekijöihin kuuluivat Lääkäreiden sosiaalinen vastuu ja Lääkärit ydinsotaa vastaan -järjestöt.

Rutgersin yliopiston tutkijat perustelevat uutta arviota kasvaneella väestöllä sekä sillä, että Intia ja Pakistan ovat nopeasti lisänneet ydinaseidensa määrää.

Intialla arvioidaan nyt olevan 130–140 ydinräjähdettä ja Pakistanille 140–150. Vuoteen 2025 mennessä niillä uskotaan olevan yhteensä 400–500 ydinasetta.

Intian väkiluku on yli 1,3 miljardia ihmistä ja Pakistanin yli 210 miljoonaa ihmistä.

Intia ja Pakistan ovat käyneet useita lyhyitä sotia keskenään, ja aina jännityksen kiristyessä on pelätty äärimmäisenä vaihtoehtona ydinsotaa. Maat ovat jälleen tänä vuonna tavallistakin kireämmissä väleissä Kashmirin vuoksi.

Laajat vaikutukset

Rutgersin yliopiston tutkimuksen johtaja Alan Robock korostaa, etteivät ydinsodan vaikutukset rajoitu pelkästään pommien kohteisiin. Hänen mukaansa ainoa keino välttyä pahimmilta seurauksilta on päästä eroon ydinaseista.

Robock sanoo yliopiston julkaisussa, ettei ydinaseita voi käyttää missään rationaalisessa skenaariossa, mutta ne saattavat silti tulla käyttöön vahingossa tai hakkeroinnin, paniikin tai sekapäisen johtajan takia.

Vaikka todennäköisyys ydinaseiden käytölle voi Intian ja Pakistanin välillä olla suurempi kuin joidenkin muiden ydinasevaltojen suhteen, pätevät laskelmat suuresta välittömien kuolonuhrien määrästä muuallakin. Uhkaa lisää kaupungistuminen ja väestöntiheyden kasvaminen.

Myös suurimpien ydinasevaltojen Yhdysvaltain ja Venäjän väliset sopimusjärjestelmät ovat viime aikoina kokeneet kolhuja.