Antti Yrjönen

Perusturvaa korotetaan 20 eurolla kuukaudessa, mutta toimeentulotuessa se leikkautuu pois.

Valtion ensi vuoden talousarvioehdotuksessa esitetään perusturvaetuuksien korottamista 20 eurolla kuukaudessa. Perusturvaetuuksiin kuuluvat muun muassa työttömyysturvan peruspäiväraha, työmarkkinatuki, vähimmäismääräinen kuntoutusraha sekä sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Ennen korotusta esimerkiksi peruspäiväraha ja työmarkkinatuki ovat suuruudeltaan keskimäärin 697 euroa kuukaudessa.

Korotuksen on arvioitu kompensoivan kulutus- ja polttoaineverojen kiristysten vaikutusta. Perusturvan korotus on kansanedustaja Johannes Yrttiahon mukaan pieni, mutta tarpeellinen. Siihen käytetään 40 miljoona euroa.

– Toimeentulotukea saavat henkilöt eivät kuitenkaan hyödy lainkaan perusturvan korotuksesta, sillä korotus otetaan toimeentulotukilaskelmassa huomioon ja se leikkautuu pois. Toimeentulotukiasiakkaiden taloudellinen tilanne saattaa jopa heiketä veronkiristysten vuoksi, Yrttiaho sanoo.

Hän on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

Toimeentulotuki on henkilön tai perheen viimesijainen taloudellinen tuki. Vuonna 2018 toimeentulotukea myönnettiin 306 322 kotitaloudelle ja 469 694 henkilölle. Yrttiahon mukaan runsaassa kahdessa kymmenessä vuodessa toimeentulotuen ostovoima on heikentynyt noin 40 prosenttia.

ILMOITUS

– Toimeentulotukeen tarvitaan tietenkin tuntuva tasokorotus, mutta aivan aluksi tulisi nostaa toimeentulotuen perusosaa etuuksien korotusta vastaavasti, jotta toimeentulotuen saajien tilanne ei entisestään heikkene, Yrttiaho sanoo.

Hän muistuttaa, että edellisen kerran kun perusturvaa korotettiin Kataisen hallituksen toimesta, toimeentulotuen saajat huomioitiin.

– Miksi köyhimmät nyt unohdettiin? Aikooko hallitus korottaa toimeentulotukea?

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!