Sami Kuokkanen

Kiihkeissä tunnelmissa Kokkolasta vuonna 1927 käynnistyvä Marian paratiisi on fiktiota, mutta nimihenkilön lähtökohtana on todellinen historiallinen henkilö, Maria Åkerblom (1898–1981), legenda jo eläessään. Kannattaa googlata.

Åkerblom oli vaatimattomista ruotsinkielisistä oloista. Hän herätti jo teini-iässä huomiota enneunien näkijänä ja johti ennen pitkää sokeasti tottelevaa seuraajien laumaa.

Zaida Bergrothin ohjaama elokuva luo Åkerblomista häikäilemättömän sosiopaattisen uskonlahkon johtajan muotokuvan.

Marialle maistuvat tupakka, alkoholi, muotivaatteet, gramofonin anti ja vihjauksenomaisesti myös seksi. Sopivin välein sitten jumalansanaa ja palan painikkeeksi uskonveljet ja -sisaret vakuuttava unipurkaus ”suoraan isältä”.

Moisesta mielettömyydestä elokuva raapaisee vain pintaa. Aika ajoin tunneilmastoa jykevöitetään teatterisalia tärisyttävällä musiikilla. Pihla Viitalan roolityö huokuu enemmän nautinnonhaluista jatsityttöä kuin karismaattisen lahkojohtajan magiikkaa.

ILMOITUS

Marian paratiisin autenttisuutta latistaa jo sen suomenkielisyys: Åkerblom kuulemma hädin tuskin osasi suomea. Historiallisen draaman ja elämäkertafilmin todella kiehtovat lähtöainekset eivät saa kunnon tulta alleen.

Jos tämäntyyppisillä menneen maailman turuilla halutaan ylipäänsä palloilla epookin hengessä, tyylillä ja tunteella, niin juttu kannattaa hoitaa mieluiten mustavalkokuvauksella – esimerkkinä vaikkapa Francois Ozonin hieno ohjaustyö Frantz (Ranska-Saksa, 2016).

Toki Marian paratiisia voi katsoa ja tulkita sen omilla ehdoilla ihan myönteisessäkin valossa. Leffan ytimeen on luotu särmikäs kolmiodraama, josta nuorten naisten kohtaloiden kautta hahmottuu opettavainen tarina elämän vaaroista.

Kohtaus yöllisessä metsässä on kelpo huipentuma, siitä voi aistia ripauksen jopa Grimmin veljesten satujen taikaa. Marian suosikkia Salomea esittää sympaattinen Satu Tuuli Karhu, sielukas Saga Sarkola on 17-vuotias katutyttö Malin, tarinan enkeli.

Marian paratiisi (Suomi 2019). Ohjaus Zaida Bergroth. Käsikirjoitus Anna Viitala, Jan Forström. Pääosissa Pihla Viitala, Satu Tuuli Karhu, Saga Sarkola, Tommi Korpela, Elina Knihtilä. Ensi-ilta on 4. lokakuuta.