Lehtikuva/Jussi Nukari

Aina niin cool kokoomus on ollut syksyn mittaan muutaman kerran ”Kreikan tiellä” puhuessaan Suomen taloudesta. Syyttävä sormi on osoittanut Rinteen hallitusta.

Puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ovat lainanneet ex-hallituskumppani Timo Soinin jo ennen vuoden 2011 jytkyvaaleja lanseeraamaa slogania.

Tuolloin slogan oli osa Soinin työkalupakkia, joka toi voiton. Sille tielle Soini ja soinilaisuus sortuivat, ja tuolloin puolueeseen rantautuneet halla-aholaiset ovat vallanneet koko puolueen.

Osa kokoomuslaisista flirttaili jo vaalien jälkeen perussuomalaisten kanssa. Myöhemmin Orpo ilmoitti, että joissain asioissa voidaan tehdä yhteistyötä. Yhteistyö ei ainakaan onnistunut ensimmäisessä välikysymyksessä.

Vastenmielisyys yhteistyötä kohtaan tuntui olevan molemminpuolista. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.) on revitellyt kokoomuksen työperäisen maahanmuuton linjauksista.

ILMOITUS

Molempien puolueiden talouspolitiikka on oikeistolaista, mutta kokoomus on vielä liberaalimpi maahanmuuttolinjauksissaan.

Vielä, mutta kuinka kauan? Kokoomuksella on houkutus, kuten muillakin porvaripuolueilla keskustaa myötä, valloittaa perussuomalaisten oikeistosiipeä kannattajikseen tiukentamalla maahanmuuttolinjauksia.

Puheenjohtaja Katri Kulmuni (kesk.) linjasi valintansa jälkeen, että ole hyvä ja poistu, jos sinulla ei ole oikeutta olla maassa. Sekä kokoomus että etenkin keskusta pelkäävät konservatiivikannattajiensa valumista perussuomalaisille.

Perussuomalaisista on tullut myös ”unohdetun” keskiluokan protestipuolue. Se ei ole enää ”unohdetun kansan” puolue.

Porvaripuolueiden kannalta pelottavaa on, että puolue uhkaa jäädä pysyväksi, ellei se hajoa sisäisiin ristiriitoihin. Eikä demareissakaan nukuta öisin hyvin niin kauan kuin perussuomalaiset pitävät kärkipaikkaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!