Greenpeace

Luoteis-Venäjälle Vienanjoen ikimetsään perustetaan valtava luonnonsuojelualue 20 vuoden kampanjoinnin jälkeen.

Venäjälle perustetaan uusi 3 000 neliökilometrin kokoinen luonnonsuojelualue Vienanjoen ikimetsään. Alueesta tulee yksi Venäjän suurimmista vanhojen metsien suojelualueista. Greenpeace on kampanjoinut alueen puolesta jo 20 vuoden ajan, kertoo järjestö tiedotteessaan.

– Tämä on loistava uutinen metsiensuojelulle. Laajat vanhat metsät ovat uhanalaisten lajien turvapaikkoja ja korvaamattoman tärkeitä taistelussa ilmastonmuutosta vastaan: ne sitovat hiiltä paljon enemmän kuin hakatut, nuoret talousmetsät, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

– Suomeessa uusia suojelualueita perustetaan käytännössä vain vuosien 2008–2025 aikana toteutettavalla Metso-ohjelmalla, jonka tavoite on suojella vaatimattomat 960 neliökilometriä metsää. Suomessa ei siis 18 vuodessakaan saada suojeltua kuin kolmasosa siitä, mitä venäläiset nyt tempaisivat kerralla, sanoo Liimatainen tiedotteessa.

Alueelta hakatusta puusta valmistettua sellua ovat käyttäneet myös suomalaiset ja ruotsalaiset metsäyhtiöt.

Viimeisiä metsäerämaita

Kolmentuhannen neliökilometrin laajuisena uusi luonnonsuojelualue on kookkaampi kuin Suomen suurin kansallispuisto Lemmenjoki, jonka pinta-ala on 2 580 neliökilometriä. Alueelle mahtuisi yli 56 Nuuksion kansallispuistoa.

Suojelualue kattaa Arkangelin alueella sijaitsevasta 7 000 neliökilometrin kokoisesta Vienanjoen ikimetsästä noin 40 prosenttia.

ILMOITUS

Vienanjoen metsät ovat viimeisiä laajoja koskemattomia metsäerämaita Euroopan puoleisella Venäjällä. Viime vuosikymmeninä aluetta on kuitenkin hakattu rajusti: noin 20 vuodessa hakkuut ovat hävittäneet jo 40 prosenttia ennen yhtenäisen vanhan metsän pinta-alasta.

Alueelta hakatusta puusta valmistettua sellua ovat käyttäneet myös suomalaiset ja ruotsalaiset metsäyhtiöt.

– Kiitämme Arkangelin aluehallintoa hyvästä yhteistyöstä ympäristöjärjestöjen kanssa ja näemme suojelualueen perustamisen nyt alkuna sille, että metsien käsittelyä Arkangelin alueella parannetaan jatkossa. Alueella on vielä paljon hienoja metsiä vailla suojaa, toteaa Venäjän Greenpeacen Tatjana Hakimulina tiedotteessa.

Päätös suojelualueen perustamisesta allekirjoitettiin tiistaina. Sopimus alueen suojelun aloittamisesta tehtiin vuoden 2018 keväällä, ja sen tekemiseen osallistuivat Arkangelin alueen ympäristöministeriö, metsäyhtiöt, WWF ja Greenpeace.