Lehtikuva/Markku Ulander

Hallitus kieltäytyy työttömyysturvan leikkaamisesta ja kokeilee pohjoismaisia kannustavia ja palveluja lisääviä keinoja.

Tiistaina käyty keskustelu osoitti kokoomuksen hätäisesti tekemän välikysymyksen täydelliseksi huitaisuksi. Puhetta riitti lähes kahdeksan tuntia, mutta juuri kokoomuslaiset loistivat siitä poissaolollaan.

Uusia eväitäkään oppositiolla ei ollut työllisyyden parantamiseksi. Kokoomus pitää kiinni aktiivimalli-linjasta. Perussuomalaiset ei pääse yhdessäkään keskustelussa eteenpäin todistelematta, että kaiken takana on maahanmuutto.

– Rinteen hallitus on enemmän huolissaan imagollisesta ilmastovouhotuksesta ja ulkomaalaisen halpatyövoiman tuonnista kuin suomalaisten työpaikkojen säilymisestä, paukutteli perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio antamatta faktojen häiritä ryhmäpuheenvuoroaan.

Opposition mielestä hallitus ei ole tehnyt tarpeeksi työllisyyden eteen, vaikka on ollut vallassa neljä kuukautta. Entinen pääministeri Juha Sipilä (kesk.) muistutti kokoomukselle, että hänen hallituksensa työllisyystoimet alkoivat purra vasta vaalikauden puolivälissä.

Ideologinen näkemysero

Hallituksen ja opposition välillä on nyt selkeä ero siinä, minkä uskotaan tehoavan.

ILMOITUS

– Itse uskon oikeastaan, että meillä byrokratialoukut ovat suurempi ongelma kuin kannusteloukut. Enemmän me tarvitsemme vielä toimia byrokratian purkamiseen, sanoi valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Juuri niitä hallitus on purkamassa. Anna Kontula (vas.) luetteli pitkän listan tekeillä olevia toimia:

– Ensi vuonna sosiaaliturvabyrokratiaa yksinkertaistetaan, jotta sirpaletyö ei enää olisi toimeentuloriski. Palkkatuen hakemista helpotetaan. Maahanmuuttajien työlupaprosesseja nopeutetaan. Ihmisiä autetaan pois toimeentulotukiloukuista parantamalla perusturvaa ja lakkauttamalla aktiivimalli. Palkkatuen määrää lisätään ja pienten yritysten rekrytointiriskiä helpotetaan sen kohdennuksilla. Kasvokkaisten työvoimapalvelujen resurssit kasvavat.

– Välikysymyksessä valitetaan, että nämä eivät ole konkreettisia toimia, mutta juuri sitä ne ovat: arkista ja epäseksikästäkin järjestelmän muokkaamista sellaiseksi, että työpaikkojen synty ei pysähtyisi tarpeettomaan järjestelmäkitkaan. Yksilönvapauteen ja oikeusvaltioon nojaavassa politiikassa tämä on ainoa järkevä lähtökohta: sen sijaan, että piiskataan kansalaisia esteiden yli ja syyllistetään kompastumisesta, poistetaan turhat esteet.

”Viipymättä, heti, nyt”

Työministeri Timo Harakka (sd.) sanoi, että työllisyystoimia tehdään viipymättä, heti, nyt, tällä hetkellä ja jatkossa. Harakan mukaan esimerkiksi lähihistorian suurin uudistus työllistämispalveluihin on mennyt välikysymysten tekijältä täysin ohi, samoin kuin vuoden päästä voimaan tulevan palkkatukiuudistuksen mittakaava.

Se mitä hallitus ei tee, on työttömyysturvan leikkaaminen.

– Emme halua pahentaa köyhyyttä leikkaamalla sosiaaliturvaa, emme lisää tuloeroja emmekä heikennä pienituloisten perheiden arjen pärjäämistä, Harakka sanoi.

– Miksi tarjoamme lisää mahdollisuuksia – emmekä vähemmän, kuten välikysymyksessä vaaditaan? Kaikissa muissa Pohjoismaissa työllisyys on korkeammalla kuin Suomessa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Islannissa, jokaisessa. Tanskassa työllisyys on pääosin kuntien hoidossa, Ruotsissa palkkatukeen panostetaan suhteessa bkt:hen viisi kertaa enemmän kuin meillä. Jos halutaan pohjoismainen työllisyysaste, kannattaa kokeilla pohjoismaisia keinoja, Harakka sanoi.

– Kokoomusjohtoiset toimenpiteet ovat olleet menneisyyden politiikkaa, täydensi pääministeri Antti Rinne (sd.).

”Teille kelpaa vain leikkauslinja”

Antti Lindtmanin (sd.) mukaan aktiivimalli on vain muuttunut kokoomuksen avorakkaasta salarakkaaksi. Sen esittämä työttömyysturvan porrastus olisi todellisuudessa sadan miljoonan euron leikkaus.

Paavo Arhinmäen (vas.) mukaan kokoomuksen budjettikritiikiltä putosi pohja pois, kun valtiovarainministeriön laskelmat osoittivat, että 70 prosentilla suomalaisista käteenjäävät tulot lisääntyvät ja vain kaikkein suurituloisimmalla 20 prosentilla pienenevät.

Työllisyysvälikysymyksestä ei jäänyt jäljelle muuta kuin vaatimukset toimeentulotuen ja työttömyysturvan leikkaamisesta.

– Täällä edustaja Mykkänen kehui aikaisemmin, että luotiin paine kiky-sopimukselle eli lomarahaleikkauksille ja niille sosiaalivakuutusmaksujen korotuksille, joita te nyt kritisoitte, ja leikattiin ansiosidonnaisen kestoa. Tästä päästään siihen, että teille ei kelpaa se, että tavallisten pieni- ja keskituloisten käteenjäävät tulot lisääntyvät. Teille kelpaisi ainoastaan kova leikkauslinja.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!