Ilona Paju

Kyselyn mukaan 80 prosenttia suomalaisista haluaa tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista.

Enemmistö suomalaisista on sitä mieltä, että tuotanto- ja turkiseläinten tulisi päästä liikkumaan päivittäin usean neliömetrin alueella.

Tämä käy ilmi Taloustutkimuksen syyskuussa 2019 tekemästä kyselytutkimuksesta. Vastanneista 53 prosenttia on erittäin ja 27 melko samaa väittämän kanssa.

– Suomalaisten mielestä eläimillä pitää olla itsestään selvästi oikeus liikkumiseen, sanoo SEY Suomen eläinsuojelun toiminnanjohtaja, eläinlääkäri Kati Pulli.

Emakkosikoja pidetään noin puolet elämästään kääntymisen ja liikkumisen estävässä häkissä.

– Neljä viidestä suomalaisesta haluaisi päästää tuotanto- ja turkiseläimet pois ahtaista häkeistä ja parsista ja tarjota niille mahdollisuuden liikkua nykyistä huomattavasti enemmän. Tämä on vahva viesti uutta eläinsuojelulakia valmisteleville päättäjille.

Tällä hallituskaudella ollaan saattamassa loppuun eläinsuojelulain uudistus. Parannuksia tuotantoeläinten oloihin ei kuitenkaan ole juurikaan hallitusohjelmaan kirjattu. Hallitusohjelma tuo muutoksia lähinnä lemmikkieläinten asemaan.

ILMOITUS

Miljoonia eläimiä vuodessa

Kati Pulli avaa nykyistä tilannetta:

– Miljoonia tuotanto- ja turkiseläimiä vuosittain pidetään ahtaissa häkeissä tai muissa liikkumisen estävissä rakenteissa. Suurta osaa munijakanoista ja kaikkia turkiseläimiä pidetään koko niiden elämän ajan ahtaassa, verkkopohjaisessa häkissä. Emakkosikoja pidetään noin puolet elämästään kääntymisen ja liikkumisen estävässä häkissä. Lähes puolta Suomen lypsylehmistä pidetään jopa 10 kuukautta vuodesta kytkettyinä parteen, jossa ne voivat valita seisomisen tai makaamisen välillä.

– Tämä on suomalaisten mielestä väärin, ja asiaan on saatava parannus.

Suomen yleisin tuotantoeläin on broileri, joita teurastetaan vuosittain yli 76 miljoonaa yksilöä. Toiseksi eniten teuraaksi päätyy sikoja: yli 1,8 miljoonaa yksilöä.

Nuoret ja naiset eläinten puolella

SEY:n teettämän tutkimuksen mukaan nuorimmissa ikäluokissa on keskimääräistä enemmän niitä suomalaisia, jotka haluavat antaa tuotanto- ja turkiseläimille oikeuden liikkua. Naisista 92 % on erittäin tai melko samaa mieltä väittämän kanssa. 15–24 -vuotiasta liikkumisoikeutta kannattaa 83 ja 25–34 -vuotiaista 85 prosenttia suomalaisista.

35–49 -vuotiaat kannattavat eläinten liikkumisoikeutta ikäluokista vähiten, mutta kuitenkin heistäkin valtaosa, 77 prosenttia on liikkumisoikeuden kannalla.

SEY viettää Eläinten viikkoa 4.–10.10 ja avasi tänään 30.9. vetoomuksen tuotantoeläinten häkkikasvatuksen kieltämiseksi.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!