Lehtikuva/Philip Fong

Vasemmistonuorten vastamainos: ”Meidän on seistävä hongkongilaisten rinnalla.”

Helsingin Sanomien sunnuntaina julkaisema Kiinan kansantasavallan Hongkongin erityishallintoalueen koko sivun ilmoitus nosti Suomessa paheksunnan aallon, ja sai Vasemmisto-opiskelijat ja kokoomuksen opiskelijajärjestön yhdistämään harvinaisella tavalla voimansa. Ne julkaisivat yhteisen kannanoton, jonka mukaan Hongkong tarvitsee kaiken tuen ja demokratian puolustaminen on myös Suomen velvollisuus.

– Kiinan isolla rahalla ostama propaganda ei muuta sitä tosiasiaa, että Hongkongin protesteissa on kyse yhdestä aikamme merkittävimmistä kamppailusta totalitaristista sortoa vastaan. Ihmettelen suuresti Helsingin Sanomien päätöstä julkaista Kiinan tehtailemaa valheellista mainontaa. Emme voi kansakuntana sulkea silmiämme Kiinan toimilta ja tässä myös median on kannettava oma vastuunsa, sanoi Kokoomusopiskelijoiden vt. puheenjohtaja Juuso Mankonen.

Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Lauri Linna kysyi, jos Hongkong ei saa tukea kamppailulleen totalitarismia vastaan, voiko demokratia enää voittaa.

– Meidän on osoitettava, että muu maailma seisoo Hongkongin tukena. Demokraattisten valtioiden on osoitettava vahvistuvalle Kiinalle, ettei se voi ostaa toimilleen hyväksyntää muulta maailmalta.

Kohuilmoituksessa Hongkongin kiinalaismielinen johto sanoutuu irti väkivallasta ”tämänhetkisen haasteiden ratkaisemiseksi” ja sanoo aloittaneensa vuoropuhelun eri osapuolten kanssa. Sunnuntain uutuskuvat kertovat jälleen väkivallasta demokratian puolesta mieltään osoittavia vastaan.

ILMOITUS

Vasemmistonuoret julkaisi vastamainokset Kiinan näkemykselle.

Siinä kerrotaan mielenosoittajien näkemykset ja muistutetaan lisäksi, että YK:n mukaan Kiina on sulkenut noin miljoona uiguurimuslimia leireille, jossa heidät pyritään käännyttämään pois islamista ja omasta kulttuuristaan.

Mielenosoitukset saivat alkunsa alkukesällä lakiesityksestä, joka olisi sallinut rikoksesta epäiltyjen luovuttamisen Manner-Kiinaan. Sen osalta protestiliike on saavuttanut tavoitteensa. Esityksestä on luovuttu.

Muu vaatimukset ovat riippumaton tutkimus poliisiväkivallasta, luopuminen mielenosoittajien luokittelemisesta mellakoitsijoiksi, pidätettyjen mielenosoittajien armahtaminen sekä yleinen, suora äänioikeus hongkongilaisille ja demokraattiset vaalit. Näihin Hongkongin hallinto ei ole suostunut.

HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi perusteli mainoksen julkaisemista sillä, että aiemmin lehti on julkaissut mielenosoittajia tukevan mainoksen ja tehnyt siitä jutun.

”Molemmat mainokset on julkaistu harkinnan tuloksena. Molemmissa kysymys on yhteiskunnallisesta mainonnasta, jota koskee sananvapaus. HS uutisoi jatkossakin riippumattomasti Hongkongista – myös sellaiset asiat, joita Kiina ei haluaisi”, Niemi vastasi Twitterissä kritiikkiin.

Saman mainoksen ovat julkaisseet ainakin Dagens Nyheter, New York Times, Le Monde, Financial Times ja Frankfurter Allgemeinen Zeitung.

Yksittäisistä kansalaisista ehkä kovimman vastavedon teki stand up -koomikko Iikka Kivi lopettamalla kolumnien kirjoittamisen Helsingin Sanomiin

”En halua tehdä töitä lehdelle, joka julkaisee monin tavoin moraalittomasti toimivan hirmuvallan propagandaa. Saamani palkkiot lahjoitan Kiinassa tehtävään ihmisoikeustyöhön”, Kivi ilmoitti.