Pekka Pajuvirta

Nyt vasemmiston on toimittava strategisesti oikein, muuten pimeät voimat lisäävät vaikutusvaltaansa. Ei ole minkäänlaista keskustelua siitä, mitä on tapahtumassa Ruotsissa. Porvoon ampumistapaus sekä Ruotsin natsien osallistuminen Suomessa järjestettyihin tempauksiin ovat hälyttäviä esimerkkejä, siitä että Ruotsin väkivalta voi levitä myös Suomeen.

Äärioikeisto ei etene pelkällä pelottelulla, vaan he tarvitsevat myös poliittista sanomaa, ja silloin kelpaa myös antisanoma. Ei tarvitse ihmetellä, jos äärioikeisto etenee ja fasistien uhkailut lisääntyvät: media käsittelee tärkeää poliittista kysymystä siitä, miten torjutaan ilmastonmuutosta, painostamalla poliitikkoja vaalitenteissä siitä, saako syödä lihaa vai ei tai saako ajaa autolla työpaikalle, kun ei ole muita mahdollisuuksia. Media nostaa lehmien ilmanpäästöt esiin suurena ilmasto-ongelmana ja jättää teollisuuden suuria saastepäästöjä käsittelemättä.

Jos samalla tavalla nostetaan vain maahanmuuttajien seksuaalirikoksia esimerkkeinä heti vaalien kynnyksellä ja jätetään suomalaisten vastaavia rikoksia kertomatta, niin totta kai äärioikeisto etenee.

Vasemmiston on myös poliittisena liikkeenä oltava tarkkana, kuinka painottaa ympäristö-, eläinsuojelu- ja ilmastokysymyksiä, ettei tehdä hallaa itse asialle.

Äärioikeisto ei voi saada valtaa ilman työläisten ääniä, ja siinä he käyttävät armotta kaikki mahdollisuudet hyväkseen. Suurennetaan muslimiterrorismin uhkaa, ja halutaan muistaa 1990-luvun ekoterrorismi, samalla kun nostetaan turkistarhauksen lopettamisvaatimukset esiin työpaikkojen katoamisuhkana. Totta kai, jos turkistarhaus lopetetaan, katoaa reilusti yli 10 000 työpaikkaa, kun lasketaan kaikki sidonnaistyöllistetyt. Tällainen lopettamispolitiikka edistää vain vihan ja vihapuheen lisääntymistä.

ILMOITUS

Turkistarhauksen WelFur-sertifiointi on tehnyt tämän eläintenpidosta koostuvan elinkeinon parhaimmaksi eläinsuojelun kannalta muihin eläintuotantoelinkeinoihin verrattuna. Siinä tilanteessa ei ole järkevää eikä perusteltua, että vaaditaan vain turkistarhauksen lopettamista. Suomi on laaja maa.

Eläinsuojelun pitäminen korkealla tasolla on järkevää politiikkaa, jolla pystytään keräämään kaikki perinteiset vasemmiston äänestäjät takaisin hyvinvointiyhteiskunnan puolustamisen ja kehittämisen taakse.

Tässä tilanteessa ei pidä harjoittaa mitään politiikkaa, joka edistää äärioikeistoa. Ympäristökysymyksien ja ilmastonmuutoksen torjunnan vaatimuksien on silti jatkuvasti oltava esillä ja keskeisinä puolueohjelmassa.

Stefan Håkans
Mustasaari