Jussi Joentausta

Honkasalon päätös tarkoittaa, että koko vasemmistoliiton varapuheenjohtajisto menee Kuopion puoluekokouksessa uusiksi.

Veronika Honkasalo jättää vasemmistoliiton varapuheenjohtajiston. Nopeassa tahdissa vasemmistoliiton puoluekoneistossa edennyt Honkasalo haluaa tehdä tilaa muille. Honkasalo valittiin kevään eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi Helsingistä.

– Politiikassa valtaa pitää delegoida. Meidän pitäisi vasemmistolaisessa liikkeessä – vaikka olemme siinä aika hyviä – tehdä sitä vielä tietoisemmin. Meidän pitää saada nostettua eritaustaisia ihmisiä valta-asemiin ja antaa tilaa.

Honkasalo sanoo itse haluavansa keskittyä eduskunnassa niihin aiheisiin ja teemoihin, jotka ovat hänen politiikkansa ytimessä.

– Eli ihmisoikeudet, tasa-arvo ja tietenkin ilmastokysymykset kietoutuvat näihin kaikkiin. Olen ihmisoikeusverkoston puheenjohtaja eduskunnassa ja oma tausta on feministisessä liikkeessä. Olen tehnyt väitöskirjan sukupuolentutkimukseen, missä tutkin tasa-arvodiskursseja.

Vasemmistoliitossa tämä tarkoittaa, että Honkasalo asettuu ehdolle Vasemmistonaisten puhenaiseksi eli puheenjohtajaksi. Ehdolle asettumista helpotti se, että moni on pyytänyt sitä, Honkasalo sanoo.

ILMOITUS

– Haluan tässä puolueessa tehdä työtä, jotta tasa-arvoasiat saataisiin vielä näkyvämmin läpileikkaaviksi ja vielä vahvemmalla otteella. Ja niin, että tasa-arvo yhdistäisi eri sukupolvia. Meillä helposti vanhempi sukupolvi ei aina tavoita sitä kieltä, mitä nuorempi puhuu tai ei elä niitä kysymyksiä arjessa ja toisinpäin. Siksi sukupolvien välistä feminististä dialogia pitää edistää.

Honkasalon lisäksi Vasemmistonaisten puhenaiseksi on halukkuutensa kertonut kansanedustaja Pia Lohikoski.

Vasemmistonaiset vetää Nytkistä ensi vuonna

Honkasalo nostaa esiin myös toimineensa Naisasialiitto Unionin puheenjohtajana neljän vuoden ajan. Hän kuvaa sitä näköalapaikaksi suomalaiseen naisliikkeeseen ja -järjestökenttään.

– Minulla on varmasti paljon annettavaa sekä käytännön aktivismista, ihan konkreettisesta tasa-arvotyöstä että sitten tutkimuksesta. Mikä voisi olla parempi kombinaatio.

Vasemmistonaiset valitsee uuden puhenaisen marras-joulukuun vaihteessa. Uusi puheenjohtaja pääsee hienoon paikkaan aloittamaan tehtävässä. Honkasalo huomauttaa, että ensi vuonna Vasemmistonaiset vetää Nytkis ry:tä, joka on poliittisten naisjärjestöjen kattojärjestö.

– Sehän on mahtava tilaisuus yhdessä muiden naisjärjestöjen kanssa huolehtia siitä, että hallitusohjelman hienot tasa-arvokirjaukset muuttuvat konkretiaksi.

Varapuheenjohtajakolmikko vaihtuu

Honkasalon päätös tarkoittaa, että koko vasemmistoliiton varapuheenjohtajisto menee marraskuun puoluekokouksessa uusiksi, kun hän, ensimmäinen varapuheenjohtaja Hanna Sarkkinen sekä toinen varapuheenjohtaja Juho Kautto eivät hae jatkoa.

– Tämän puoluekokouskauden aikana on nähnyt puolueessa tapahtuneen huiman muutoksen, ja tehnyt itse sen eteen aktiivisesti työtä, Honkasalo sanoo.

Uuden visuaalisen ilmeen lisäksi puolue on panostanut paljon muun muassa viestintään eli siihen miten vasemmistoliiton politiikka niin kutsutusti sanoitetaan ja tehdään ymmärrettäväksi.

– Ilman, että se kadottaa tutkimuspohjaista ja faktapitoista otetta. Siinä on tehty todella paljon määrätietoista työtä.

– Ilmeisesti varapuheenjohtajistoon on halukkaita ja todella hyviä tyyppejä, mitä olen kenttää kuunnellut. Toivoisin, että sieltä löytyisi ihmisiä, jotka ovat valmiita sitoutumaan siihen työhön. Se vaatii lujaa työtä ja kovia istumalihaksia.