Lehtikuva/Jussi Nukari

YK:n 23. syyskuuta pidetty ilmastokokous on saanut miljoonat ihmiset liikkeelle vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia. Suomen ilmastolakkoilun ”pääpäivä” on perjantai 27.9.

Ilmastolakon vaatimuksina on, että Suomi toteuttaa aikeensa olla maailman ensimmäinen fossiilivapaa hyvinvointivaltio, päivittää ilmastolakinsa ja lakkauttaa suorat ja epäsuorat tuet fossiilisille polttoaineille.

Siirtymä fossiilivapaaseen yhteiskuntaan on toteutettava reilusti.

Ruotsalaisen Greta Thunbergin aloittamista koululaisten ilmastolakoista alkunsa saaneeseen liikehdintään toivotaan mukaan nyt myös aikuisia.

Kuten Thunberg ja myös suomalaisaktivisti Atte Ahokas ovat todenneet, ei ole lasten asia ratkaista ilmastokriisiä. Vastuu on aikuisilla.

ILMOITUS

Helsingissä koululaiset saavat osallistua ilmastolakkoon.

– Koulujen tehtävänä on kasvattaa nuoria kriittiseen ajatteluun, yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen ja demokraattisia perusoikeuksiaan tunteviksi. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että vastuu ilmastotoimista on meillä aikuisilla, ja erityisesti hallituksella, kommentoi ilmastolakkoja opetusministeri Li Andersson (vas.).

Ilmastolakon virallisina tukijoina mukana on yli 30 kansalaisjärjestöä, kuten Amnesty, Finnwatch, Greenpeace, Suomen luonnonsuojeluliitto, Suomen Rauhanpuolustajat ja WWF.

Amnesty korostaa ilmastokriisin olevan ihmisoikeuskysymys, rauhanjärjestöt muistuttavat, että ilmastonmuutoksen torjuminen ehkäisee konflikteja.

Yksikään ammattiliitto ei ole ilmoittanut olevansa mukana lakossa. Palvelualojen ammattiliitto on ilmaissut tukevansa lakon tavoitteita.

SAK on luvannut tarjota Helsingin mielenilmauksessa lakkolaisille vegaanista hernesoppaa.

Tapahtumia järjestetään useilla paikkakunnilla, muun muassa Turussa, Tampereella, Jyväskylässä ja Rovaniemellä.

Suurin tapahtuma on Helsingissä eduskuntatalon edustalla kello 10–14. Tilaisuudessa esiintyvät mm. Paleface ja Anssi Kela.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!