Lehtikuva/Vesa Moilanen

Keskiviikkona irtisanomisuhkauksen antoi konepajayhtiö Wärtsilä.

Työmarkkinoilla orastaa käänne huonompaan, kuten Kansan Uutisissa eilen kerrottiin. Elokuussa työllisyys parani, mutta alkavia työttömyyksiä on viime kuukausina ollut enemmän kuin päättyviä ja lomautuksetkin ovat kasvussa.

Alkusyksyn aikana on myös uutisoitu yhteistoimintaneuvotteluista kiihtyvään tahtiin. Keskiviikkona joukkoon liittyi konepajayhtiö Wärtsilä. Yhtiö ilmoitti uusista ”tehostamistoimenpiteistä” kilpailukyvyn varmistamiseksi. Ilmoitus koskee Wärtsilän kaikkia yhtiöitä ja toimipaikkoja Suomessa lukuun ottamatta Delivery Centre Vaasan tuotannon työntekijöitä. Suomen toimintojen osalta suunnitelmat merkitsevät toteutuessaan enimmillään 200 työsuhteen vähentämistä.

– Epävarmuus makrotaloudessa on lisääntynyt viimeisen puolen vuoden aikana ja joudumme arvioimaan uudelleen organisaatiomme mitoitusta muuttuneeseen tilanteeseen nähden. Maailmantalouden ja geopolitiikan epävarmuus on valitettavasti näkynyt myös Wärtsilän uusmyyntimarkkinoilla heikentyneenä tilauskertymänä, perustelee Wärtsilä Finlandin toimitusjohtaja Vesa Riihimäki.

Alkusyksyn aikana yt-neuvotteluja on käynnistelty niin paljon, että uhattuina on jo noin tuhat työpaikkaa.

Terveyskonserni Pihjalalinna kertoi elokuussa 180 hoitajan vähennyksestä ja Tehyn mukaan hoitoalalla uhattuina on kaikkiaan 300 työpaikkaa.

ILMOITUS

Metsäteollisuudessa uusista yt-neuvotteluista kerrottiin 10. syyskuuta. UPM lakkauttaa paperikoneen ja 179 työpaikkaa Raumalla. Stora Enson aiemmin päättyneissä neuvotteluissa Oulusta lopetetaan 365 työpaikkaa ensi vuoden loppuun mennessä. Anjalassa yhtiö aloitti neuvottelut lomautuksista.

Kesko kertoi viime viikolla vähetävänsä logistiikasta 52 työntekijää.

OP Ryhmä aloitti elokuussa 3 000 henkilöä koskevat yt-neuvottelut, joissa Vakuutusväen liiton mukaan 250 työntekijää uhkaa menettää työnsä. OP:n mukaan lakkaavien tehtävien tilalle syntyy paljon uusia työtehtäviä, joita pyritään tarjoamaan irtisanomisuhan alla oleville työntekijöille.