Lehtikuva/John Nguyen

Boris Johnsonilla ei ole enää enemmistöä parlamentissa.

Britannian pääministeri, konservatiivien puheenjohtaja Boris Johnson sai tiistaina lisää huonoja uutisia. Britannian korkein oikeus ilmoitti tuomiossaan tiistaina, että Johnsonin päätös jäädyttää parlamentin toiminta viideksi viikoksi oli laiton. Korkeimman oikeuden päätös oli yksimielinen.

Pääoppositiopuolue Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbyn sanoi työväenpuolueen puoluekokouksessa pitämässään puheessaan, että Johnsonin tulisi erota. Myös liberaalidemokraattien puheenjohtaja Jo Swinson ilmoitti, ettei Johnson ole kelvollinen toimimaan maassa.

Johson sanoi tiistaina New Yorkissa olevansa oikeuden päätöksestä eri mieltä.

Koska parlamentin jäädytys ei ollut laillinen, kokoontuu parlamentti heti keskiviikkona. Asiasta ilmoitti parlamentin alahuoneen puhemies John Bercow.

Melkoinen saldo

Helsingin yliopiston yliopistotutkija Timo Miettinen tiivisti mikroblogipalvelu Twitterissä Johnsonin heinäkuun puolivälissä alkaneen pääministerikauden saldon.

ILMOITUS

Johnson yritti parlamentissa estää kansanedustajia torppaamasta Britannian eron EU:sta ilman sopimusta. Hän epäonnistui siinä, kun osa puolueen omista kansanedustajista kapinoi pääministeriä vastaan. Tästä hyvästä kapinoitsijat, joiden joukossa oli muun muassa Winston Churchillin tyttärenpoika, erotettiin konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä ja käytännössä myös puolueesta.

Ja nyt siis Johnsonin päätös jäädyttää parlamentti tuomittiin laittomaksi.

Johnson myös yritti saada parlamentin suostumaan vaaleihin lokakuussa. Tämänkin äänestyksen Johnson hävisi. Oppositio ei halunnut vaaleja ennen kuin on täysin varmaa, ettei Britannia ajaudu EU:sta ulos ilman sopimusta lokakuun lopussa.

Mitä seuraavaksi?

Britannian politiikka on ollut jo pitkään täysin sekaisin. Nyt siitä tuli myös perustuslaillinen kriisi. Varmaa on, että maassa käydään pian parlamenttivaalit. Mistään muusta ei voikaan olla varma.

Britannian on määrä erota EU:sta reilun kuukauden päästä 31. lokakuuta. Parlamentin nopeasti ajama laki pakottaa pääministerin hakemaan lisäaikaa neuvotteluille, jos erosopimusta ei ole saatu aikaiseksi 19. lokakuuta mennessä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että Britannia ei voi yksin päättää jatkoajasta. EU on jo pitkään ollut turhautunut paikallaan junnaavaan tilanteeseen.

Lähteet: The Guardian, BBC

Juttua korjattu 25.9. kello 10.22. Konservatiivien parlamenttiryhmästä erotettiin Winston Churchillin tyttärenpoika, ei pojanpoika kuten jutussa aiemmin virheellisesti kerrottiin.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!