Lehtikuva/Johannes Eisele

”Muutoksen täytyy tapahtua nyt, jos haluamme välttyä pahemmilta seurauksilta.”

Ilmastoaktivisti Greta Thunberg ja 15 muuta lasta tekivät maanantaina YK:ssa kantelun, jonka mukaan jäsenmaiden kyvyttömyys toimenpiteisiin ilmastokatastrofissa on lasten oikeuksien loukkaus. Kantelijat ovat iältään 8–17-vuotiaita ja kotoisin 12 maasta eri puolilta maailmaa. Lasten oikeudet on määritelty YK:n sopimuksessa.

Hallitusten toimimattomuus ilmastokatastrofin hillitsemiseksi uhkaa yhä pahemmin YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumista. Niitä ovat esimerkiksi lapsen oikeus elämään, oikeus elää mahdollisimman terveenä, oikeus riittävään elintasoon, oikeus koulutukseen ja vähemmistöryhmiin kuuluvien lasten oikeus omaan kulttuuriin.

– Muutoksen täytyy tapahtua nyt, jos haluamme välttyä pahemmilta seurauksilta. Ilmastokriisi ei koske vain säätä, vaan se on puutetta ruuasta ja puhtaasta vedestä, elinkelvottomia alueita ja pakolaisia sen johdosta. Tämä on pelottavaa, Greta Thunberg sanoi lehdistötilaisuudessa YK:n päämajassa Unicefin toimistossa.

Unicefin apulaisjohtaja Charlotte Petri Gornizka sanoi maailman johtajien tehneen historiaa 30 vuotta sitten hyväksymällä sopimuksen lasten oikeuksista. Nyt maailman lapset muistuttavat johtajia siitä. Unicef tukee lasten toimintaa.

– Ilmastokriisi koskee heistä joka ainoaa. Ei ihme, että he taistelevat sitä vastaan.

Tuestaan huolimatta Unicef ei ole osallinen itse kanteessa, mutta se tukee lapsia, jotta he pystyvät käyttämään oikeuttaan valittaa lapsen oikeuksien sopimuksen valitusmekanismin kautta.

YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen kolmas valinnainen pöytäkirja antaa lapsilla, lapsiryhmillä ja heidän edustajilleen mahdollisuuden tehdä valituksia YK:n lapsen oikeuksien komitealle, mikäli kokevat valtion loukanneen oikeuksiaan. Lapsen oikeuksien komitea antaa kannanottonsa ja tarvittaessa suosituksia tutkittavaksi ottamistaan valituksista. Valinnainen pöytäkirja valitusoikeudesta tuli Suomessa voimaan 12.2.2016.