Lehtikuva/Stephanie Keith

António Guterres pitää nuorten taholta tulevaa painetta olennaisen tärkeänä.

YK:n pääsihteeri António Guterres sanoo maanantaina Guardian-lehdessä, että hän toivoo maailman olevan lähellä käännekohtaa ilmastokriisissä.

Guterres kertoo, että vielä puoli vuotta sitten hän oli melko pessimistinen, sillä minkäänlaista liikahdusta ei ollut näkyvissä.

Mutta viime kuukausien aikana tilanne on muuttunut. Guterres viittaa sekä nuorten ilmastoliikkeeseen että joidenkin maiden ja yhtiöiden toimiin.

Guterres: ”Hallituksilla on nyt tilaisuus osoittaa, miten tosissaan ne ovat.”

YK:ssa pidetään maanantaina Guterresin koolle kutsuma yksipäiväinen ilmastohuippukokous. Siinä puheenvuoron saavat vain ne maat, jotka sitoutuvat leikkaamaan päästöjään. Puheenvuoroja on tulossa noin 60 maalta.

Guterres sanoo Guardianille pitävänsä ilmastonmuutosta meidän aikamme ratkaisevana kysymyksenä. Hän odottaa maiden esittävän ilmastokokouksessa merkittäviä sitoumuksia, jotta Pariisin sopimuksen tavoitteet saavutettaisiin.

ILMOITUS

Pariisin ilmastosopimuksessa joulukuussa 2015 asetettiin tavoitteeksi, että ilmaston lämpeneminen ei ylittäisi kahta astetta verrattuna esiteolliseen aikaan. Samalla ilmaistiin myös tiukempi pyrkimys enintään 1,5 asteen lämpenemiseen.

Edistyminen hidasta

Runsaista puheista huolimatta todellinen edistyminen on ollut heikkoa. Ilmaston lämpenemistä aiheuttavat päästöt nousivat viime vuonna kaikkien aikojen ennätykseen.

Myös Guterres myöntää, että tavoitellusta muutosvauhdista ollaan jäljessä.

Maanantain huippukokousta edelsi lauantaina YK:ssa järjestetty nuorison ilmastohuippukokous.

Viime perjantaina miljoonat nuoret 150 maassa osoittivat mieltään ilmastotoimien hitautta vastaan.

Toinen kansainvälinen ilmastolakkopäivä on ensi perjantaina 27.9., joka Suomessa on tapahtumien pääpäivä.

Guterres sanoo Guardianille, että Greta Thunbergin käynnistämä nuorilta tuleva paine on olennaisen tärkeää ilmastonmuutokseen vastaamiseksi.

YK:n omilla ilmastohuippukokoussivuilla Guterres sanoo, että maanantain kokouksessa hallitukset voivat näyttää, miten tosissaan ne ovat toteuttamassa Pariisin kokouksen päätöksiä.

”Tämä ei ole huippukokous ilmastosta keskustelemiseksi. Puhetta on ollut jo tarpeeksi. Tämä ei ole myöskään ilmastoneuvottelujen huippukokous. Luonnon kanssa ei voi neuvotella. Tämä on ilmastotoimien huippukokous”, sanoo Guterres.

Trump provosoi

Maailman kahdesta suurimmasta kasvihuonekaasujen päästäjästä Kiina osallistuu maanantain huippukokoukseen. Vaikka Kiina on ottanut vauhdikkaita askelia esimerkiksi uusiutuvan energian alalla, huolta herättää se, että Kiina aikoo edelleen käynnistää myös uusi hiilivoimaloita.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei osallistu ilmastohuippukokoukseen, vaikka hän on samaan aikaan samassa rakennuksessa. Kuin alleviivatakseen Trumpin halveksuntaa ilmastopolitiikkaa kohtaan hänen esikuntansa on varannut maanantaiksi YK:n päämajasta kokoustilan, jossa Trump puhuu uskonnonvapaudesta.

Viime keskiviikkona San Franciscossa Trump nosti ympäristöongelmana esiin sen, että kodittomien huumeneulat ajautuvat San Franciscon lahteen.

Trump myös kumosi keskiviikkona Kalifornian muuta maata tiukemmat autojen päästörajat. Kalifornia ei aio noudattaa Trumpin määräystä.