Aikoinaan kuulin pomoltani, ettei ole tarkoitus, että töissä on hauskaa. Hampaat irvessä, hiki otsalla on sinun työsi tekemän, niinkö? Ei!

Flow-ilmiö, työn imu, on mahtava ilmiö. Hyvä porukka ja riittävästi työntekijöitä, niin kiireisinkin ilta sujuu hymyillen ja asiakkaiden pulmia ratkomalla. Meillä hyvä johtaminen ja hyvä mieli ovat näkyneet niin, että olemme erilaisissa myyntikilpailuissa ketjun huippua.

Työpaikallani on mitattavasti poikkeuksellisen hyvä työilmapiiri. Työkaverini ovat parhaita! On mahtavaa tulla töihin, kun työkaveri sanoo kaivanneensa ja toivottaa tervetulleeksi.

Viimeksi todella kiireisen päivän jälkeen huikkasin vuorosta lähtevälle työkaverilleni: ”Kiitos! Oli kiva olla sun kanssa vuorossa!”. Hän vastasi käytävällä mennessään: ”Mäkin tykkään susta!”. Aww!

Asiakkaat näkevät kyllä, miten työntekijöitä kohdellaan, ja millainen on työilmapiiri. Ilokseni kuulen usein asiakkailta, että näkee, että teillä on hyvä olla.

ILMOITUS

Hyvä olo näkyy päälle, ja silloin on valmis tekemään ilomielin enemmän kuin mitä työhön kuuluisi: pientä ekstraa, mitä kukaan ei voisi vaatia.

Onhan tehty tutkimuksiakin, että tyytyväinen työntekijä on tuottava työntekijä. Siksi onkin outoa, että pelolla ja kyykyttämisellä johtamisesta kuulee yhä. Joissain työpaikoissa esimiehet ilmeisesti katsovat hommakseen olla ankeuttajia: työvuorotoiveita ei huomioida ja palaute on yksinomaan ”rakentavaa” sorttia, vaikka hyvääkin palautetta olisi aihetta antaa.

Pakko vielä mainita asia, joka jaksaa ihmetyttää. Ylempiä pomoja palkittaessa palkkio on rahaa, mutta työntekijätasosta puhuttaessa kuulee usein lauseen ”kannustimen ei ole pakko olla rahaa”.

Toki lämmin kiitos tai jokin muu pikku muistaminen innostaa, mutta kokeilkaapa – jos raha kannustaa esimiehiä, takaan, että se kannustaa yhtä lailla työntekijöitä!

Kirjoittaja on myyjä ja
luottamusmies.