Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sitran hallintoneuvosto haastatteli perjantaina molemmat kärkiehdokkaat.

Entinen pääministeri ja väistyvä EU-komissaari Jyrki Katainen (kok.) on valittu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran uudeksi yliasiamieheksi. Valinnan teki äänin 5–4 Sitran hallintoneuvosto, joka koostuu yhdeksästä kansanedustajasta.

Ennen äänestystä hallintoneuvosto haastatteli molemmat kärkiehdokkaat. Kataisen lisäksi loppusuoralle pääsi tulevaisuudentutkija, professori Markku Wilenius.

Hallintoneuvostossa istuu vasemmistoliitosta kansanedustaja Hanna Sarkkinen. Sarkkinen kertoo KU:lle äänestäneensä Wileniusta.

– Hänellä oli selvä ja vahva näkemys, miten Sitran toimintaa tulisi kehittää ja uudistaa. Lisäksi hänellä oli näkemyksiä siitä, miten Sitraa tulisi niin sanotusti tuulettaa, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen myös huomautti, että Wileniuksella on erittäin vahva kansainvälinen verkosto tulevaisuudentutkimuksessa. Sitra on viime vuosina kehittynyt nimenomaan tulevaisuustalona..

ILMOITUS

– Taustaltaan paljon soveliaampaa hakijaa kyseiseen tehtävään ei olisi voinut olla, Sarkkinen sanoo.

Sarkkinen kuitenkin lisäsi, että myös Kataisella on vahva tausta ja osaaminen.

– Tässä oli kaksi vahvaa hakijaa.

Katainen aloittaa Sitran yliasiamiehenä ensi vuoden alussa. Sitä ennen hän jatkaa komissaarina ja EU-komission varapuheenjohtajana tämän kauden loppuun.

Sitran hallitus oli aiemmin esittänyt tehtävään Kataista.