Ine Gundersveeb

Timothy Snyder kuvaa uudessa kirjassaan nykymaailmassa nousevaa fasistista ja autoritaarista ajattelua.

Välittömästi Donald Trumpin hätkähdyttävän vaalivoiton jälkeen Timothy Snyder luonnosteli kirjan Tyranniasta – 20 opetusta 1900-luvulle. Hän kuvaili 1900-lukua, jolloin Eurooppa antautui natsismille ja kommunismille. Tyrannian syvimpiä syitä analysoituaan hän esitti ohjelman vastatoimiksi, joilla valistunut ja medialukutaitoinen kansalainen voi vastustaa demagogiaa ja diktatuurien voittokulkua.

Snyderin uunituore kirja Tie epävapauteen kuvaa tänään huolestuttavan nopeasti nousevaa fasistista ja autoritaarista ajattelua. Se on hälyttävä, porautuva ja kaikinpuolisesti argumentoiva kuvaus nykymaailmasta, joka on muuttumassa autoritaaristen johtajien pelikentäksi.

Snyder alkoi kirjoittaa Putinin Venäjästä, Trumpista ja Ukrainaan kohdistuvasta hyökkäyksestä, mutta huomasi olevansa keskellä Britannian ja Amerikan myrkyllistä ilmapiiriä.

Trumpin nousua presidentiksi hän pitää Putin junailuna. Venäläiset gangsterit alkoivat pestä rahaa ostamalla ja myymällä Trump Towerin osakkeita vuonna 1984. Vuodesta 1986 alkaen neuvostodiplomaatit kosiskelivat ja imartelivat Trumpia ja seuraavana vuonna Neuvostoliitto kustansi hänet Moskovaan. Tämän jälkeen Trump alkoi haluta presidentiksi ja julkaisi mainoksia, joissa vaadittiin Yhdysvalloille eristäytymispolitiikkaa.

Niin venäläiset olivat lanseeraamassa sepitteellistä hahmoa, ”Donald Trumpia, menestyksekästä liikemiestä”, jonka putinilainen raha tosiasiassa pelasti konkurssilta. Tämä tosi-tv:n hahmo syntyi ilmastossa, jossa Amerikan alamäki ja pidäkkeetön kapitalismi kohtaa Venäjän nousevan kleptokraattisen autoritarismin.

ILMOITUS

Suhteellista voimaa heikentämällä muita

Trump on putinilaisen kyberaseen hyötykuorma, jonka tarkoitus on luoda sekasortoa. Venäjä onkin pitkällä mielentilaa muuttavien tekniikoiden käytössä: sen tuottama massiivinen manipulaatio sosiaalisessa mediassa tuottaa persoonallisuuksien näkymätöntä manipulointia. Se täyttää tilan hourenäyillä, botteilla, trolleilla ja kuolleilla sieluilla.

Venäjän ulkopolitiikan ytimen Snyder määrittää strategiseksi relativismiksi: maan talous ja sosiaalinen voima rapistuu, joten se saa suhteellista voimaa heikentämällä muita. Sen sijaan, että Venäjä käsittelisi omia ongelmiaan, se vie niitä ulkomaille. Niin se horjuttaa yhteismarkkina-alueita, kansainvälistä laillisuutta ja politiikan ennustettavuutta.

Putinin valtarakennelmaan kuuluvat omat oligarkit, joille hän on junaillut valtavia omaisuuksia. Siivu niistä on varattu Putinin poliittisiin projekteihin. Niin oligarkit ostivat itsensä Trumpin lähipiiriin ja kaikkialle Amerikan politiikkaan avokätisillä sopimuksilla. Sama näkyy Euroopassakin energiahankkeissa, urheiluseuroissa ja kiinteistöhankinnoissa, epäilemättä myös Suomen kansalaisuuden saaneiden oligarkkien kiemuroissa.

Liberaalia demokratiaa vastaan

Kremlin massiivinen trollaus ja infosota horjuttaa demokratioiden vakautta ympäri maailmaa. Se edistää poliittisia liikkeitä, jotka kyseenalaistavat demokratian ja oikeusvaltion. Erityinen huomio on Euroopan unionin horjuttamisella. Snyder seuraa Putinin agenttien jälkiä Brexit-Britanniaan, Saksan AfD:n ja ranskalaisen Marine Le Penin menestykseen, eurooppalaisen fasismin nousuun.

Kreml kokoaa maailmanlaajuista fasisteista, erilaisista oikeistovirtauksista, stalinisteista ja sinisilmäisistä vasemmistolaisista ”hyödyllisistä ”idiooteista” koostuvaa rintamaa.

Natseja ja stalinisteja yhdistääkin viha liberaalia demokratiaa kohtaan ja kaikkivaltiuskuvitelmat maailmassa.

Operaatioiden häikäilemättömyys tuo usein mieleen 1930-luvun: Putin komensi sotavoimansa Syyriaan laajamittaisiin pommituksiin syöstäkseen Euroopan pakolaiskriisiin ja suistaakseen Angela Merkelin vallasta.

Politiikka tunnekuohujen spektaakkelina

Snyder toteaa fasistisen politiikan lähtökohdaksi tunnekuohun lietsomisen ja valheellisuuden. Autoritaariset poliitikot eivät pysty tarjoamaan väestölle sosiaalista nousua, turvallisuutta ja laillisuutta ja joutuvat siksi keksimään spektaakkelin, jossa politiikan tarkoitus on päivittäinen tunnekuohu. Kansalaisten on lakattava toivomasta parempaa huomista ja tarrauduttava loistavaan menneisyyteen.

Putin on nostanut Venäjän ideologiseksi perustaksi vuonna 1953 kuolleen venäläisen emigranttifilosofin Ivan Iljinin, kristillisen fasismin luojan ja Hitlerin ihailijan. Putin järjesti hänen uudelleen hautaamisensa Moskovaan vuonna 2005. Iljinin Venäjä on hengellis-aineellinen kokonaisuus, tuhatvuotinen kansojen ja heimojen liitto ja erityinen ylikansallinen imperiaalinen tietoisuus.

Niin ”venäläinen maailma” johtaa oikeauskoisten taistelua demokratian rappeuttamaa ja maallistunutta länttä vastaan. Iljin vaati suurelta johtajalta mystistä yhteyttä kansaan, joka syrjäyttää vaalit ja mädän demokratian. Käytännössä tämä laillistaa silovikkien ja oligarkkien yksinvallan, vakiinnuttaa massiivisen eriarvoisuuden ja syrjäyttää periaatteet demagogian ja propagandan tieltä.

Snyderin kirjat ovat vakava muistutus siitä, miksi meidän on syytä olla huolissamme maailman tämänhetkisestä tilasta. Vapautemme ja laillisuutemme ei ole saavutettu etu eikä ikimuistoinen nautinta.

Timothy Snyder: Tie epävapauteen. Suomentanut Antero Helasvuo. 350 sivua, Siltala 2019.Timothy Snyder: Tyranniasta – 20 opetusta 1900-luvulle. Suomentanut Matti Kinnunen. 140 sivua, Siltala 2017.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!