Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vasemmistonuoret vaatii ulkoministeri Pekka Haavistoa tuomitsemaan Intian lukuisat viimeaikaiset ihmisoikeusrikkomukset tavatessaan maan ulkoministeri Subrahmanyam Jaishankarin tällä viikolla.

– Erityisesti nyt olisi ajankohtaista puhua Kashmirin tilanteesta sekä Intian alkuperäiskansojen pakkoliikutuksista, kommentoi Vasemmistonuorten aktiivi Milla Knuuti.

Intian ulkoministeri Jaishankar vierailee Suomessa 19.‒21. syyskuuta.

Kashmirissa, maailman militarisoiduimmalla alueella, 12 miljoonaa asukasta on elokuusta asti elänyt täysin Intian armeijan eristämänä. Ihmisoikeusjärjestöt raportoivat tuhansista uusista aiheettomista pidätyksistä sekä laajamittaisesta kidutuksesta. Viimeisen kymmenen vuoden aikana alueelta on löydetty yli kolme tuhatta nimetöntä joukkohautaa.

– Meillä on kaikki syyt uskoa, että nyt käynnissä olevan tragedian todellinen mittaluokka paljastunee vasta tulevaisuudessa, jos silloinkaan. On järkyttävää, jos henkilökohtaisen julkisuuskuvansa ihmisoikeuksien puolustamiseen tukenut vihreä ministeri Haavisto ei tuomitse tällaisia kauheuksia avoimesti ja suoraan, Knuuti jatkaa.

ILMOITUS

Vasemmistonuoret muistuttavat, että Intian hallituksen uusliberalistinen talouspolitiikka on ristiriidassa maaseudun köyhän väestön perusoikeuksien kanssa.

”Koska laajoja maa-alueita on hallinnon toimesta myyty suuryrityksille, ovat jo sadat miljoonat joutuneet jättämään kotinsa. Tällä on ollut valtava vaikutus erityisesti alkuperäiskansojen kulttuuriperinnölle. Helmikuussa Intian oikeuslaitos päätti uusista karkotuksista, jotka kohdistuisivat arviolta yli kahdeksaan miljoonaan alkuperäiskansoihin kuuluvaan ihmiseen”, järjestö toteaa kannanotossaan.

– Intian taloudellinen, poliittinen ja sotilaallinen mahti kasvaa jatkuvasti: voidaan puhua jo suurvallasta. Koko maailman tulisi olla kiinnostunut sen ihmisoikeusrikkomuksista, vaikka hyödymmekin sen köyhästä lapsityövoimasta taloudellisesti myös Suomessa, summaa Knuuti.