Lehtikuva/Jussi Nukari

Kokoomus teki perjantaina vaalikauden ensimmäisen välikysymyksen. Odotetusti se keskittyy tiistaina hyväksytyn budjettiriihen tulosten rusikointiin ja syyttää hallituksen heikentävän työllisyyttä.

Kokoomus syyttää hallituksen rakentaneen ensimmäisestä budjetistaan ”tuulentuvan”, menoja lisätään vailla tietoa tuloista. Jos tulot eivät kasvakaan, lasku ”vastuuttomuudesta” lankeaa lopulta niille, jotka kipeimmin kaipaavat yhteiskunnan tukea. Siis lapsille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä vanhuksille.

Hallituksen tavoitteet nojaavat työllisyysasteen kasvattamisen varaan, mutta ministeriöiden vaikutusarviot työllisyystoimet loistavat poissaolollaan, eikä uusia vaikuttavia työllisyystoimia ollut kokoomuksen mukaan budjettiriihessäkään. Sen sijaan työllisyyttä heikentäviä päätöksiä on jo 16 000 henkilön verran.

”Koko hallituksen ohjelmalta ja politiikalta on putoamassa pohja”, puolue väittää.

Varsinaisissa kysymyksissä kokoomus tiedustelee, kuinka paljon enemmän hallitus on lisäämässä pysyviä menoja kuin pysyviä tuloja ensi vuoden budjetissa, onko vastuullista lisätä valtion pysyviä menoja tietoisena siitä, että niistä pääosa joudutaan lähivuosina perumaan, jos hallitus ei pysty päättämään riittävistä työllisyystoimista ja mikä on se ajankohta, kun hallitus leikkaa pois nyt tekemänsä menolisäykset, jos työllisyystoimia ei saada tehtyä hallitusohjelman mukaisesti?

Lisäksi puolue kysyy, miten hallitus aikoo varmistaa, etteivät nyt palkattavat opettajat, hoitajat, poliisit ja muut työntekijät joudu kohtuuttomaan tilanteeseen, kun kertaluonteiset rahat loppuvat ja hallitus mahdollisesti peruu pysyviä menolisäyksiä, ja miten hallitus tasapainottaa julkisen talouden vaalikauden loppuun mennessä, jos työllisyys ei kehity hallituksen tavoitteiden mukaisesti?

ILMOITUS

”Kylmää oikeistoideologiaa”

Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen sanoo kokoomuksen budjettikritiikin kertovan kylmästä oikeistoideologiasta.

– Kokoomus repii pelihousunsa, kun menestyjien edunvalvonnan sijaan vahvistetaankin huono-osaisten asemaa ja sivistystä. On kova paikka kokoomuslaisille, kun huolehdimme vastuullisemmin köyhimmistä eläkeläisistä ja lapsiperheistä.

Kokoomus nosti jo torstaina eduskunnan kyselytunnilla äläkän punamultabudjetin vaikutuksesta tuloverotukseen. Honkonen muistuttaa, että budjetin myötä pienimmät eläkkeet nousevat viisikymppiä kuussa ja yksinhuoltajien lapsilisät kympillä kuussa. Vastaavasti esimerkiksi 3 500 euroa kuussa tienaavan paperimiehen käteen jäävä osuus vähenee reilulla kympillä kuussa.

– Punamulta-ajattelu lähtee siitä, että huolehditaan talouskasvusta, perheistä ja koulutuksesta. Kokoomus taas on vahvimman puolella. Ideologinen ristiriita punamultapolitiikan ja kylmän kokoomuspolitiikan välillä on noussut budjettikeskustelussa pintaan, Honkonen analysoi.