Lehtikuva/Markku Ulander

Vasemmistoliiton puheenjohtaja oikoo Facebook-kirjoituksessaan tiedotusvälineissä levinneitä väärinkäsityksiä ensi vuoden budjetista.

Erityisesti iltapäivälehdet ovat kunnostautuneet julistamaan, että pääministeri Antti Rinteen (sd.) hallitus kiristää verotusta. Opetusministeri Li Andersson (vas.) huomauttaa Facebook-kirjoituksessaan, että pienituloisten verotus kevenee.

Paremmin tienaavien osalta muutoksia verotukseen tuo viime vaalikaudella solmittu niin kutsuttu kilpailukykysopimus. Se vaikuttaa vielä ensi vuonnakin, kun sopimus tuo veroluonteisia maksuja.

– Esimerkiksi työeläkevakuutusmaksu nousee Sipilän hallituksen päätöksen takia 0,4 prosenttiyksikköä. Vain yksi puolue äänesti eduskunnassa viime kaudella näiden maksujen korotuksia vastaan ja se oli vasemmistoliitto, Andersson kirjoittaa.

Andersson uskoo, että 3 500 euroa kuukaudessa tienaava kestää varmasti kymmenen euron veronkorotuksen.

– […]mutta jos korotukset kismittävät, voi valitukset suunnata edellisen hallituksen suuntaan.

ILMOITUS

Talouspolitiikka kaventaa nyt tuloeroja

Andersson nostaa esiin myös hallituksen tekemät päätökset korottaa polttoaine- ja tupakkaverotusta.

– Polttoaineverotuksen nousu vastaa noin viittä senttiä koko hallituskauden aikana ja hintataso nousee hitaammin kuin ansiotaso.

Pienituloisille veronkorotuksia kompensoidaan alussa mainitulla 200 miljoonan euron veronkevennyksellä. Tämän lisäksi perusturvaa paranneteen 300 miljoonalla eurolla.

– Hallituksen talouspolitiikka on tuloeroja kaventavaa.

Kirjoituksensa lopuksi Andersson pohtii vielä kysymystä oikeudenmukaisuudesta. Viime vaalikaudella hyvin toimeentulevien verotusta kevennettiin huomattavasti, ja samalla leikattiin koulutuksesta ja sosiaaliturvasta leikattiin rajusti.

– Viime vaalikaudella hallituksen politiikan maksumiehiksi joutuivat lapset, lapsiperheet, työttömät, opiskelijat ja pienituloiset eläkeläiset.

Viiden puolueen moderni kansanrintamahallitus on nyt kääntänyt suunnan. Hallitus parantaa perusturvan varassa elävien ihmisten toimeentuloa ja panostaa koulutukseen kaikilla koulutusasteilla, Andersson luettelee.

– Luulen että moni keskituloinen maksaa mielellään viisi senttiä enemmän bensasta, jos sillä saadaan turvattua muun muassa varhaiskasvatuksen ryhmäkokojen pienentäminen, korotukset kansan- ja takuueläkkeisiin sekä maksuton toinen aste.

Lue lisää: Budjettiriihi: Muutosta luvattiin ja muutos tuli

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!