Pekka Pajuvirta

Suostumus2018 -kansalaisaloitetta käsitellään tänään keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa. Sen tavoitteena on muuttaa raiskauksen määritelmäksi suostumuksen puute.

Rikoslaissa raiskaus määritellään tällä hetkellä käytetyn väkivallan tai sen uhan perusteella.

Suostumus2018-kampanjan ja kansalaisaloitteen tavoitteena on muuttaa raiskauksen määritelmä jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta kunnioittavaksi.

55 723 allekirjoitusta keränneessä aloitteessa vaaditaan rikoslakia muutettavaksi niin, että ilman toisen osapuolen suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys olisi aina raiskaus.

Molemminpuolinen suostumus on seksuaalisen kanssakäymisen lähtökohta.

Molemminpuolinen suostumus on seksuaalisen kanssakäymisen lähtökohta. Suostumuksen voi ilmaista inhimillisessä vuorovaikutuksessa sanoin tai teoin.

Suostumuksen puutetta arvioidaan jo nykyisin oikeudessa, mutta epäselvästä laista johtuen oikeudenkäyttö on epävarmaa.

ILMOITUS

Nykylaki on johtanut oikeustajua koetteleviin lopputuloksiin muun muassa silloin, kun uhri on lapsi. Lakimuutos selkeyttäisi nykytilaa ja vahvistaisi kaikkien ihmisten seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Aiempi aloite ei edennyt

Eduskunnan naisverkosto jätti Kansainvälisenä naistenpäivänä 2018 lakialoitteen, jossa vaadittiin rikoslakiin lisättäväksi raiskauksen keskeiseksi määritelmäksi suostumuksen puute.

– Oletuksena ei voi olla, että toisen ihmisen ruumis on käytettävissä seksiin, ellei kohde vastustele riittävästi, kommentoi tuolloin aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja Hanna Sarkkinen.

– Seksiin tarvitaan molempien osapuolten halu ja yhteisymmärrys. Siksi raiskauksen määritelmä tulee sitoa ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen.

Vastaava suostumuspohjainen määritelmä raiskaukselle on jo käytössä Belgiassa, Kyproksella, Irlannissa, Luxemburgissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Islannissa ja Ruotsissa.

79 kansanedustajan allekirjoittama aloite herätti keskustelua, mutta ei edennyt. Eduskunta ei ollut valmis muuttamaan lakia.

Joko nyt olisi aika? Joko vuonna 2019 ei on ei?

Kello 14 alkavaa eduskunnan täysistuntoa voi seurata verkossa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!