Lehtikuva/Oscar Del Pozo

Vasemmistopuolue Podemos olisi kelvannut vain demarihallituksen tukijaksi ilman ministeripaikkoja.

Espanjan vt. pääministeri, sosiaalidemokraattisen PSOE-puolueen johtaja Pedro Sánchez joutui tiistaina myöntämään, että yritykset hallituksen muodostamiseksi ovat epäonnistuneet.

Näin Espanjassa järjestetään ennenaikaiset vaalit marraskuun 10. päivänä. Vaalit ovat jo neljännet neljän vuoden sisällä.

PSOE voitti huhtikuussa pidetyt vaalit selvästi, mutta jäi 123 paikallaan kuitenkin kauaksi tarvittavasta enemmistöstä 350-paikkaisessa parlamentissa.

Ennenaikaiset vaalit pidetään 10. marraskuuta.

Sánchez kävi tunnusteluja vasemmistolaisen Podemos-puolueen sekä keskustalaisen Ciudadanos-puolueen kanssa. Hän syytti näitä hallitusneuvottelujen epäonnistumisesta.

Podemosin johtaja Pablo Iglesias puolestaan sanoi, että umpikujan syynä oli Sánchezin ”ylimielisyys ja parlamentaarisen demokratian perussääntöjen halveksunta”.

ILMOITUS

Riveran kolme ehtoa

Podemosin osalta neuvottelut kariutuivat siihen, että se olisi suostunut yhteistyöhön vain hallituskoalitiossa PSOE:n kanssa. Podemosille ei kelvannut Sánchezin esitys demarien vähemmistöhallituksesta, jota Podemos olisi luottamusäänestyksissä tukenut.

Kun Sánchez ei suostunut ottamaan Podemosia hallituskumppaniksi, Iglesias ilmoitti Podemosin äänestävän tyhjää luottamusäänestyksessä.

Ciudadanosin johtaja Albert Rivera taas väitti Sánchezin syytäneen ”kokoelman valheita” ja ilmoitti puolueensa äänestävän PSOE-hallitusta vastaan.

Rivera oli aikaisemmin sanonut, että Ciudadanos voisi äänestää tyhjää, jos Sánchez täyttää kolme ehtoa. Sánchezin olisi pitänyt luvata, että kapinasta syytettyjä Katalonian separatistijohtajia ei tulla armahtamaan, keskiluokan verotusta ei kiristetä ja Navarran maakuntaan muodostetaan koalitiohallitus.

Sánchez sanoi tulleensa huomattavasti vastaan näitä vaatimuksia, minkä Rivera kiisti.

Espanjassa on järjestetty vaalit joulukuussa 2015, kesäkuussa 2016 ja huhtikuussa 2019. Hallitusten muodostaminen on ollut työlästä, koska kahdesta vanhasta suuresta puolueesta, demarien PSOE:sta ja oikeiston kansanpuolueesta (PP), kumpikaan ei enää ole saanut enemmistöä paikoista.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!