Lehtikuva/Martti Kainulainen

Ensi vuoden budjetista väännetään Helsingissä Säätytalolla.

Vasemmistoliitolla on kaksi tärkeää tavoitetta tiistaina alkaneessa budjettiriihessä. Puolueen puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson sanoi aamupäivällä ennen neuvotteluja, että puolue haluaa saada pienituloisten toimeentuloon liittyvät parannukset mahdollisimman nopeasti liikkeelle.

– Toinen meidän keskeinen tavoite on osoittaa, että tämä hallitus on sellainen, joka pitää koulutuslupauksesta kiinni, Andersson sanoi.

Vasemmistoliitto on vaatinut, että yliopistot ja korkeakoulut saavat niille luvatut rahat täysimääräisesti jo ensi vuonna. Valtiovarainministeriön budjettiesityksessä näin ei ollut.

– Meillä on tarpeita kaikilla koulutusasteilla. Itse toivon opetusministerinä, että hallituksen sitoutuminen koulutuksen kunnianpalautukseen näkyisi siinä, että saisimme tehtyä parannuksia kaikille koulutusasteille, Andersson sanoi.

Budjettiriihessä on luvassa myös linjauksia työllistämiskeinoista. Hallituksen tavoitteena on saada luotua 60 000 uutta työpaikkaa hallituskauden eli neljän vuoden aikana.

ILMOITUS

– Me osallistumme siihen työhön, että pystytään löytämään toimenpiteitä, jotka vastaavat 30 000 uutta lisätyöllistä ensi syksyyn mennessä. Toiveena on myös se, että tällä kertaa pyrittäisiin löytämään sellaisia työllistämiskeinoja, joilla huomioidaan myöskin esimerkiksi koulutuspanostukset.

Yhtenä toimenpiteenä Andersson väläytti palkkatuen parempaa käyttöä.

– Pitää myös panostaa työttömien palveluiden parantamiseen. Annetaan myös mahdollisuuksia, eikä vain keppilinjaa, mikä erityisesti viime vaalikaudella oli.

Raha pitää käyttää fiksusti

Budjettiriihessä hallitus määrittelee myös, mitä niin kutsuttuja tulevaisuusinvestointeja ensi vuonna aletaan toteuttaa. Ne aiotaan rahoittaa valtionomaisuuden myynnillä, mitä vasemmistoliitto hallitusneuvotteluissa alun perin vastusti. Tulevaisuusinvestointeja on luvassa valtiovarainministeri Mika Lintilän (kesk.) mukaan satojen miljoonien, lähemmäs miljardin edestä.

– Vasemmistoliitto on hyväksynyt hallitusneuvotteluissa sovitun neuvottelutuloksen. Meidän tavoite on nyt se, että raha käytetään mahdollisimman tehokkaasti tulevaisuuspanostuksiin, esimerkiksi vähähiiliseen yhdyskuntarakenteeseen ja koulutukseen, joita tämä maa kipeästi tarvitsee, Andersson sanoi.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) viiden puolueen hallitus päättää tiistaina alkaneessa budjettiriihessä valtion ensi vuoden budjetin sisällöstä. Neuvotteluille on varattu kaksi päivää, mutta Rinteen mukaan ne saatetaan saada valmiiksi jo tiistain aikana.