Tehy

Tehy vetoaa valtioon: Ilman palkankorotuksia pako hoitoalalta kiihtyy.

Vanhenevan väestön ja työikäisten määrän vähenemisen muodostama yhtälö uhkaa käydä entistä vaikeammaksi hallita.

Tehy ja SuPer ovat esittäneet naisvaltaiselle hoitoalalle kymmenen vuoden palkkaohjelmaa. Palkkaohjelma nostaa naisalojen palkkoja 1,8 prosenttiyksikköä miesaloja enemmän. Sen vuosikustannukset ovat 100–150 miljoonaa euroa.

Tehy muistuttaa, että valtion tulee kantaa vastuu palkkaohjelman kustannuksista, koska kunnilla ei tarvittavia rahoja ole.

– Poliittisten päättäjien on kannettava vastuu kansalaisten perustuslain takaamasta oikeudesta riittäviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo.

Arvovalintojen aika on nyt

Vastuun kantaminen tarkoittaa Rytkösen mukaan arvovalintojen tekemistä tilanteessa, jossa raha ei riitä kaikkeen ja lisää velkaa ei haluta ottaa. Hän muistuttaa hallitusohjelman useista kirjauksista, jotka tukevat Tehyn ja SuPerin vaatimuksia palkkatasa-arvon edistämisestä.

ILMOITUS

– Hallituksen on esimerkiksi aikeissa lisätä hoiva-alan houkuttelevuutta sekä henkilökunnan saatavuutta ja osaamista. Hallitus lupaa ohjelmassaan myös puuttua nykyistä tiukemmin naisten ja miesten palkkaeroihin.

Hoitoalalle on koulutettu 320 000 ammattilaista, joista 40 000 työskentelee täysin toisella alalla.

– Osa heistä on valmis palaamaan, jos palkka ja työolot kohenevat.

Hoitajamitoituksen kirjaaminen lakiin edellyttää arviolta 4000 hoitajaa lisää. Veto- ja pitovoiman eli palkkojen ja työolojen on merkittävästi parannuttava, jotta mitoitus voidaan käytännössä toteuttaa.

– Kumpia tarvitsemme enemmän: hoitajia vai hävittäjiä? Rytkönen kysyy

Tehy haluaa oikean liittokierroksen, jonka on edistettävä palkkatasa-arvoa. Tehyn neuvottelemat työehtosopimukset sekä julkisella että yksityisellä sektorilla päättyvät maaliskuun lopussa.