Lehtikuva/Laura Ukkonen

Pohjoismaiset elintarvikealan ammattiliitot eivät halua, että EU sekaantuu palkanmuodostukseen.

Euroopan komission tuleva puheenjohtaja Ursula Von Der Leyen on kertonut esittävänsä eurooppalaista minimipalkkaa. Kirkkonummella äskettäin koolla olleet pohjoismaiset elintarvikealan työntekijöiden ammattiliitot vastustavat eurooppalaista minimipalkkaa.

Elintarvikealan ammattiliitot haluavat säilyttää palkanmuodostuksen kansallisen tason kysymyksenä ja työmarkkinaosapuolten välisenä.

Minimipalkka olisi EU-sopimusten vastainen

EU:n laajuinen minimipalkka olisi paitsi EU-sopimusten vastainen, myös väärä tapa yrittää parantaa työntekijöiden palkkoja EU-maissa. Lakisääteinen minimipalkka on elintarvikealan ammattiliittojen mielestä uhka menestyksekkäälle pohjoismaiselle mallille, ja siksi ne kehottavat maidensa edustajia vastustamaan esitystä EU-komissiossa.

Pohjoismaisessa mallissa työehdoista sovitaan pääasiassa työmarkkinaosapuolten välisin työehtosopimuksin, ja mallin tulokset näkyvät hyvänä työllisyysasteena, tasa-arvona ja suhteellisen korkeana hyvinvointina.

Pohjoismaiset elintarvikealan ammattiliitot tukevat muiden maiden valitsemia kansallisia työmarkkinamalleja ja niiden kansallisia vähimmäispalkkamalleja. Ammattiliitot eivät hyväksy EU:n puuttumista palkanmuodostukseen, joka on ja jonka kuuluukin olla kansallinen kysymys.

ILMOITUS

Vuonna 2017 Euroopan parlamentin, ministerineuvoston ja Euroopan komission allekirjoittama ”Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin 20 periaatetta” tukee työmarkkinoiden pohjoismaista mallia. Sosiaalisten oikeuksien pilarissa EU toteaa, että kestävään ja osallistavaan kasvuun tarvitaan oikeudenmukaisia palkkoja, hyviä työehtoja ja jatkuvaa ammattitaidon kehittämistä. Vahvat ja riippumattomat työmarkkinaosapuolet ovat edellytys näiden toteutumiselle.

Elintarvikealan ammattiliittojen Pohjoismainen unioni edustaa 12 ammattiliittoa ja yli 130 000 jäsentä kaikista Pohjoismaista. Suomesta Pohjoismaisen unionin jäseniä ovat Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ja Ammattiliitto Pro.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!