Tänä syksynä mitataan naisvaltaisten alojen ja naisten tekemän työn todellinen arvostus. Lopputulos selviää edessä olevissa budjettiriihessä ja työehtosopimuskierroksella.

Tällä viikolla kuntien naisvaltaista hoitohenkilöstöä edustavat Super ja Tehy toistivat ehdotuksensa, jonka mukaan kunta-alalle tulisi laatia kymmenvuotinen palkkaohjelma. Ohjelman toteutukseen kunnat tarvitsevat valtion apua, mikä vaatisi sitä, että hallitus varaisi jo syksyn budjettiriihessään 100 miljoonaa ylimääräistä euroa palkkaohjelman käynnistämiseksi jo ensi vuonna.

Vaatimus on kova, mutta kaikkea muuta kuin kohtuuton. Etenkin hallitukselta, joka vannoo tasa-arvoisten työmarkkinoiden nimeen. Johtajien palkkojen korotuksia perustellaan usein sitouttamisella. Pelätään näiden karkaavan ulkomaille. Tosiasia on, että tällä hetkellä paljon yleisempää on, että koulutetut ja osaavat sairaanhoitajat ja lastentarhanopettajat karkaavat muille aloille. Ero palkkauksen ja työn vaatiman osaamisen ja vastuun ihmisistä välillä on liian suuri.

Suurin syy palkkatasa-arvon puuttumiseen ovat jakautuneet työmarkkinat ja vuodesta toiseen palkoissa näkyvä naisvaltaisten julkisten alojen matala arvostus. Siksi tosiasiallisesti tasa-arvoisten työmarkkinoiden tavoittelu vaatii naisvaltaisten alojen arvostuksen nostamista miesvaltaisten alojen tasolle. Kyse ei ole naisten valinnoista tai kutsumuksesta, vaan siitä, ettei naisten tekemiä erittäin merkittäviä ja raskaita töitä arvosteta riittävästi, jotta siitä maksettaisiin säädyllistä palkkaa.

Suomessa palkat ovat pitkään määrittyneet miesvaltaisten vientialojen ehdoilla, joissa on neuvotteluvaraa. Samaan aikaan julkisen sektorin naisvaltaiset alat ovat jääneet palkkakuoppaan. Tähän puuttuminen ja palkkatasa-arvon edistäminen vaatisi vientialoja korkeampaa palkankorotusta .

ILMOITUS

Mikäli Suomessa halutaan edistää tasa-arvoa ja laadukasta hoitotyötä jatkossakin, täytyy valtion budjetissa tehdä arvovalintoja. Huoltosuhteen heiketessä kysymys kuuluukin, onko meillä varaa jatkaa tärkeää työtä tekevien julkisten naisvaltaisten alojen palkkojen polkemista, kun tarve heidän työlleen vain kasvaa. Olisi korkea aika näyttää arvostusta.

Kirjoittaja on Vasemmistonuorten puheenjohtaja.


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.