IPS/Isaiah Esipisu

Pienet ja keskisuuret yritykset ovat ruokatalouden pääajureita.

Kenialaisen Eldoretin kaupungin Langas-ostoskeskuksessa asiakkaat tulvivat äskettäin perustettuun ruokakauppaan nimeltään iAgribizAfrica. He tulevat ostamaan tuoreita vihanneksia ja hedelmiä, joita Uasin Gishun läänin pienviljelijät kasvattavat ja myyvät suoraan kauppaan.

Rodgers Kirwan, 27-vuotiaan viljelijän ja iAgribizAfrican perustajan mukaan yhä enemmän kysytään ruokaa, jonka alkuperä voidaan jäljittää.

– Aloitin tämän yrityksen vuonna 2018 ja toistaiseksi minulla on verkostossani 40 pienviljelijää, Kirwa kertoo.

Pienet ja keskisuuret yritykset sijoittavat maatalousmarkkinoille eniten.

Nuori yrittäjä on itse rekrytoinut ja rekisteröinyt kaikki 40 viljelijää. Hän on tarpeen vaatiessa myös antanut heille luottoa.

– Ideana on, että meillä on viljelijöitä, jotka tunnemme erittäin hyvin. Asiakkaidemme turvallisuus lisääntyy, kun voimme seurata, mitä viljelijämme kasvattavat ja antaa heille neuvoja, Kirwa sanoi.

ILMOITUS

Syvällinen muutos

Kirwa on myös Mkulima Young eli Nuori maanviljelijä -nettifoorumin jäsen. Sivustolla on Keniassa ja Ugandassa 30 000 tilaajaa, joista useimmat etsivät tietoa maatalousyrityksistä.

– Tuollainen yrittäjyys merkitsee syvällistä muutosta verrattuna tilanteeseen vain vuosikymmen sitten, Michiganin valtionyliopiston tohtori Thomas Reardon sanoo.

Reardon on viimeisimmän Afrikan maataloustilanneraportin pääkirjoittaja.

Afrikan vihreän vallankumouksen allianssin (AGRA) kokoama raportti julkaistiin Accrassa järjestetyn Afrikan vihreän vallankumouksen foorumin yhteydessä. Se osoittaa, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat ruokatalouden pääajureita Afrikan mantereella.

Hiljainen vallankumous

Raportin mukaan 64 prosenttia Afrikassa kulutetusta ruuasta oli pienten tai keskisuurten yritysten tuottamaa. Suuryritysten tuottamaa oli vain 16 prosenttia ja loput, 20 prosenttia ruoka-aineksista tuli viljelijöiden omilta viljelmiltä.

– On tapahtunut hiljainen vallankumous niissä ruokateollisuuden yksityisen sektorin arvoketjuissa, jotka yhdistävät pienviljelijät Afrikan kasvaviin kaupunkimarkkinoihin, Reardon sanoi tiedotustilaisuudessa ennen raportin julkistusta.

Useasti naisten johtamat pienet ja keskisuuret yritykset ovat muun muassa ruuan prosessoijia, tukku- ja vähittäiskauppiaita ja ne tarjoavat laajan kirjon palveluita kuljettamisesta ja logistiikasta lannoitteiden ja siementen viljelijöille myymiseen.

Raportti osoittaa, että vastoin yleistä uskomusta suuryrityksillä on suhteellisen vähäinen rooli pienviljelijöiden tukemisessa ja ruuan arvoketjussa.

Ruokaturvan tulevaisuus

– Nykyään pienet ja keskisuuret yritykset sijoittavat maatalousmarkkinoille eniten, ja tilanne säilynee samana seuraavat kymmenen tai kaksikymmentä vuotta, AGRA:n presidentti, tohtori Agnes Kalibata toteaa.

– Me elämme globaaleilla markkinoilla. Meidän tehtävämme on varmistaa, että pienet ja keskisuuret yritykset ovat riittävän vakaita. Vain siten ne voivat tarjota oikeanlaista tukea perheviljelmille ja olla samalla kilpailukykyisiä, selviytyä ja kukoistaa globaaleilla markkinoilla, jotka ovat yhä enemmän yhteen kietoutuneet. Pienviljelijöiden menestys määrittää Afrikan mantereen maatalouden ja ruokaturvan tulevaisuuden, Kalibata korostaa.

Hallitukset, jotka ovat satsanneet pienten ja keskisuurten yritysten ja pienviljelijöiden tukeen, ovat jo havainneet vaikutukset hyviksi.

Esimerkiksi Ghanassa valtio on subventoinut vuoden 2008 kehnosta sadosta johtuneesta ruokakriisistä lähtien lannoitteiden hintaa 50 prosentilla.

– Tämä on ollut valtava menestys, viljelijöillä on nykyään tuotantoa enemmän kuin tarpeeksi, Ghanan ruoka- ja maatalousministeri tohtori Owusu Afriyie Akoto sanoo.

Englanninkielinen versio