Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton Kivelä: Ilmastoahdistus poistetaan ilmastoteoilla.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Mai Kivelä arvioi, että ilmastokeskustelua leimaava löysä populismi ja nuorten ilmastoaktivistien vähättely eivät poista nuorten kokemaa, tosiasioihin pohjaavaa ilmastoahdistusta.

Nuoria pelottaa kasvaa maailmassa, jossa heidän tulevaisuutta varjostaa ilmastonmuutoksen kaltainen eksistentiaalinen kriisi. Kivelä painottaakin sitä, että parasta ahdistuslääkettä ovat sen sijaan nopeat ja konkreettiset ilmastotoimet.

– Nuorten pelkoja ja todellisuutta ei muuteta vähättelemällä ja kieltämällä tieteellisiä tuloksia tai turvautumalla löyhään populismiin, hän sanoo.

Kauniit puheet eivät riitä.

– Sitä ei varsinkaan poisteta vähättelemällä nuoria aktivisteja, jotka ovat asioista paremmin perillä kuin vähättelijät. Ilmastoahdistus poistetaan teoilla, jotka luovat sellaisen tulevaisuuden, jonka nuoret ja tulevat sukupolvet ansaitseva.

Kivelä puhui asiasta torstaina eduskunnan keskustellessa ilmastovuosikertomuksesta.

ILMOITUS

Paras vientituote

Kivelä kiittää sitä, että hallitusohjelmassa päästövähennystavoitteet on nostettu ilmastotieteen ja oikeudenmukaisen globaalin kehityksen näkökulmasta oikealle tasolle. Hän muistutti kuitenkin siitä, että Suomen tai EU:n nykyiset toimet eivät kuitenkaan riitä rajoittamaan ilmaston lämpenemistä 1,5 celsiusasteeseen.

– Tulevat sukupolvet tulevat muistamaan tämän hallituksen ennen kaikkea siitä, miten toimimme ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Kivelä uskoo.

– Kauniit puheet eivät riitä, vaan nyt tarvitaan konkreettisia toimia. Tänä vuonna ensimmäistä kertaa julkaistu Ilmastovuosikertomus näyttää päästökehityksen suunnan olevan positiivinen, mutta tahtia on kiristettävä,.

Kivelän mielestä pienenä pohjoismaisena hyvinvointivaltiona Suomen rooli on näyttää, että reilu muutos hiilinegatiiviseen yhteiskuntaan on mahdollinen ja houkutteleva päämäärä.

– Hiilinegatiivinen hyvinvointivaltio on paras vientituote, jonka Suomi voi viedä maailmalle, hän arvioi.