Lehtikuva/Markku Ulander

Myös viime hallituksen lakkauttama alueellinen työllisyyskokeilu on tekemässä paluun.

Hallitukselta odotetaan liutaa työllistämistoimia budjettiriihestä, joka järjestetään ensi tiistaina ja keskiviikkona. Isompia paukkuja on tulossa ensi kevään kehysriihessä, jolloin pitää olla jo näkymä 30 000 lisätyöllisestä. Muussa tapauksessa hallitusneuvotteluissa päätettyjä menolisäyksiä tarkastellaan uudelleen.

Työllistämistoimia on valmisteltu kolmikantaisissa työryhmissä. Yle kertooniiden saaneen aikaan yksimielisen esityksen palkkatuen nostamisesta ja kuntien työllisyyskokeilun jatkosta.

Ylen mukaan työnantajalle maksettavan palkkatuen enimmäistasoa korotetaan 70 prosenttiin. Järjestöille myönnettävän palkkatuen käyttöä laajennetaan poistamalla siitä 4 000 henkilötyövuoden enimmäiskatto. Yritys voi saada nykyisin valtiolta tukea 30–50 prosenttia työttömän palkkakuluista. Järjestöillä ja julkisella sektorilla palkkatuen osuus voi olla sata prosenttia.

Palkkatuen käyttöä on kritisoinut Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Sen mukaan palkkatuki yhdistyksissä ja kunnissa ei tue työttömien työllistymistä avoimille työmarkkinoille sen paremmin, kuin jos palkkatukea saaneet työttömät olisivat olleet työttömänä.

Työttömien Keskusjärjestö kannattaa palkkatukea. Sen mukaan palkkatuen vaikuttavuus on muutakin, kuin työllistymistä avoimille työmarkkinoille. Palkkatuettu työpaikka katkaisee työttömyyden ja tarjoaa työttömille mahdollisuuden ansiotyöllä turvata elantonsa sekä ylläpitää ja kehittää ammattitaitoa.

ILMOITUS

Järjestö muistuttaa palkkatuen olevan työsuhteinen toimenpide, toisin kuin muut julkiset työllisyyspoliittiset toimenpiteet.

Pääministeri Antti Rinne arvioi Ylen Ykkösaamussa viime lauantaina, että palkkatuen haun helpottamisella ja maksatuksen nopeuttamisella voidaan saada töihin 10 000–20 000 työtöntä.

Lindström lakkautti, vaikka hyvät tulokset

Ylen mukaan myös alueellinen työllisyyskokeilu tekee paluun. Juha Sipilän hallitus lopetti sen viime vuonna, vaikka kokemukset pitkäaikaistyöttömien aktivoinnista olivat erittäin hyvät. Entinen työministeri Jari Lindström perusteli asiaa maakuntamallilla , joka kaatui lopullisesti viime keväänä sote-uudistuksen myötä.

Kansan Uutiset kertoi paljon kehutusta Tampereen kokeilusta toukokuussa.

Työllisyyskokeiluja järjestettiin Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Pohjois-Savossa ja Lapissa, ja kokeilun piirissä oli 45 000 asiakasta.

Yle kertoi viime syksynä , että Pirkanmaalla työttömien työnhakijoiden määrä vähentyi vuodessa melkein viidenneksen, ja alueen työttömyysprosentti painui vuoden 2018 heinäkuussa 10,4 prosenttiin. Kokeilun alkaessa asiakkaista oli työttömänä yli 72 prosenttia, vuoden päästä enää 54 prosenttia.