Lehtikuva/Martti Kainulainen

Kommentti: Hallitus saa nyt maistaa omaa lääkettään viime vaalikauden hoitajamitoituspuheista.

Nykyisten oppositiopoliitikkojen kannattaa miettiä tarkkaan sanojaan. Ne voi löytää edestään seuraavalla vaalikaudella. Parhaillaan nykyinen oppositio syöttää entiselle sen löysiä puheita hoitajamitoituksen helposta toteuttamisesta.

– Ihan loppuun asti ei saada, me tarvitaan 4 000 hoitajaa ja lääkäriä lisää. Sitä ei pystytä tällä vaalikaudella toteuttamaan, ei ole rahaa, pääministeri Antti Rinne sanoi Kuntamarkkinoilla keskiviikkona.

Oppositio syytti heti hallitusta petoksesta ja pohjanoteerauksesta.

Kieltämättä pääministerin lausunto näyttäytyy erikoisessa valossa, kun aivan tuoreessa muistissa on viime kevään kiista 0,7:stä, joka käänsi kokoomuksen kannatuksen laskuun.

Eniten lunta tupaan on tullut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle, joka helmikuussa sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana piti 0,7:n hoitajamitoitusta niin helppona hommana , että asia saadaan kuntoon ”jopa yksittäisellä lauseella”.

ILMOITUS

– Tässä on kyse muutaman tunnin työstä, sanoi Kiuru, jonka mielestä asia oli lähinnä tahdosta kiinni.

”Hoidettavissa veromuutoksilla”

Kokoomuksen Verkkouutiset muistuttaa helmikuisesta puheenjohtajapaneelista , jossa kansanedustaja Sanna Marin, nykyinen sisäministeri, tuurasi SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä. Marinin mukaan hoitajamitoituksen toteuttaminen on lähinnä verotekninen kysymys.

– SDP on esimerkiksi esittänyt, että tukitaan verotuksessa olevia aukkoja, porsaanreikiä. Olemme esittäneet muun muassa lähdeveroa institutionaalisille sijoittajille, vakuutuskuorten verotusta, osinkoverotuksen korjaamista. Pelkästään näillä kolmella esityksellä, joilla tukitaan näitä nykyisiä aukkoja, voitaisiin kerätä noin 700 miljoonaa euroa lisää. Eli voitaisiin hoitaa tämä ikäihmisten kysymys, joka on ollut esillä, tämä 0,7.

Sairauslomalta palannut Rinne lupasi helmikuussa Ilta-Sanomissalisää rahaa terveydenhuoltoon. Hänelle oli sairasvuoteella kirkastunut, että ”maailman parasta hoivaa pitää olla jatkossakin perusterveydenhoidossa, sosiaalipalveluissa ja vanhustenhuollossa – ja se vaatii rahaa”.

– Jos Sdp:stä tulee pääministeripuolue ja minusta pääministeri, sellaista ratkaisua ei tule hallitusohjelmaan, että näitä asioita ei korjata. Se saattaa vaatia 350 miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta on riittävästi henkilökuntaa sekä kotihoidossa että ympärivuorokautisessa palveluasumisessa. Mutta se tehdään, Rinne lupasi.

Suurin osa lupauksista toteutuu

Vasemmistoliitto esitti hoitajamitoituksen kirjaamista lakiin helmikuussa.

Rinne kertoi Kuntamarkkinoilla, että 0,7:n hoitajamitoitus pyritään toteuttamaan tämän vaalikauden aikana ja sen lisäksi seitsemän päivän hoitotakuu ja tuhannen ihmisen lisäys hoitavaan henkilökuntaan eli lääkäreihin ja hoitajiin.

Suurin osa vaalilupauksista on siis toteutumassa.

Rinteen ilmoitus oli kuitenkin liian suuri herkkupala jättää oppositiolta käyttämättä ja siihen olisi tietysti tarttunut mikä tahansa oppositio. Oppi on ehkä se, että vaalihuumassakin kannattaa miettiä kaksi kertaa, onko se mikä näyttää helpolta, myös käytännössä helppoa. Välttyy noloilta tilanteilta ja selittelyltä.