Lehtikuva/Martti Kainulainen

Uusi puheenjohtaja teki irtiottoa Juha Sipilän perinnöstä.

Keskustan puheenjohtajaksi viime lauantaina valittu Katri Kulmuni siirsi puoluetta pari piirua vasemmalle ensimmäisessä linjapuheessaan torstaina. Hän sanoi, ettei keskustaa ole enää tunnistettu omaksi, puhui heikomman puolelle asettumisesta ja ylisti SDP:n ja keskustan punamultayhteistyötä.

Hallituksessa Kulmuni määritteli keskustan tärkeimmäksi tehtäväksi järkevästä taloudenpidosta huolehtimisen. Ensimmäisiä työllistäviä ratkaisuja on tultava ulos jo ensi viikon budjettiriihestä.

– Keskusta on valmis kääntämään kaikki kivet sen puolesta, että hallitusohjelmassa sovittu tavoite 60 000 työpaikasta vaalikauden aikana toteutuu. Samaa edellytämme myös muilta.

”Mikä väärin, murtuu lopulta”

Arvokysymyksistä puhuessaan Kulmuni totesi, ettei keskustan politiikasta ole osattu aivan tarkkaan sanoa, minkä asioiden puolesta se on valmis tekemään töitä.

– Minulle politiikassa on lujaa se, mitä jotkut sanovat pehmeäksi. Ja tälle maalle se on jotain mistä sillat rakennetaan. Esimerkit maailmalta osoittavat, mitä tapahtuu, kun yhteiskunnan kehityksen annetaan mennä vain vahvimpien ja voimakkaimpien ehdoilla. Silloin horjuu helposti koko yhteiskunta.

ILMOITUS

Puheenjohtajana Kulmuni lupasi pitää huolen, että keskusta on heikoimman puolella.

– Se, minkä ihmiset kokevat olevan väärin, murtuu ennemmin tai myöhemmin.

Tämä saattoi sisältää viittauksen Sipilän hallituskauteen, joka johti keskustan historialliseen vaalitappioon.

Erikseen Kulmuni sanoi keskustan haluavan poistaa lapsiperheköyhyyden Suomesta.

”Punamulta huomioi heikommat”

Punamultayhteistyöllä Kulmuni sanoi olevan kunniakas perintö suomalaisen yhteiskunnan rakentamisessa.

– Keskustan ja SDP:n yhteisenä tavoitteena on ollut ja tulee myös tulevaisuudessa olla yhteisen Suomemme kehittäminen niin, että jokaisella on työtä ja kaikki suomalaiset ja koko maa pysyvät samassa veneessä. Tätä johtoajatusta haluan hallituksessa keskustan puheenjohtajana vaalia.

– Uskon, että nimenomaan keskustan ja SDP:n varaan rakentuva hallitus pystyy tekemään talouspolitiikkaa, joka näissä epävarmoissa maailmantalouden oloissa huomioi myös heikoimmat.

Työelämästä puhuessaan Kulmuni teki jälleen irtiottoa Sipilän kaudesta.

– Keskusta on sopimisen puolella. Uskon että myös ammattiyhdistysliikkeen kanssa pystymme löytämään enemmän yhdistäviä kuin erottavia asioita. Työmarkkinoilla tarvitaan luottamusta, uudistuksia ja sopimista ja vastauksia siihen, mistä uusi työ tulee.