Antti Yrjönen

Pia Lohikoski osoittaisi asumistukirahat mieluummin erityisryhmien asuntotuotantoon kuin yksityisille sijoittajille.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski pitää älyttömänä sitä, että valtion rahaa hupenee asuntosijoittajien taskuun.

– On nurinkurista, että käytämme asumistukeen moninkertaisesti enemmän rahaa kuin kohtuuhintaisten asuntojen tuotantoon. Olisi parempi käyttää raha edullisten asuntojen tuotantoon kuin tukea asumistuen kautta sijoitusasuntojen omistajia, Lohikoski linjaa.

Markkinat eivät kyke hoitamaan ongelmaa

Olisi parempi käyttää raha edullisten asuntojen tuotantoon.

Vasemmistoliitto kannattaa hallituksen esitystä, jossa ehdotetaan, että erityisryhmien asunto-oloja parantavan avustuksen enimmäismäärää alimmassa tukiluokassa nostetaan 10 prosentista 15 prosenttiin asuntohankkeen hyväksyttävistä rakentamis-, hankinta- tai perusparannuskustannuksista. Esityksen tarkoituksena on lisätä lähinnä opiskelija- ja nuorisoasuntojen tuotantoa. Muutoksen on tarkoitus astua voimaan marraskuun alussa.

Lohikoski muistuttaa, että markkinat eivät kykene toteuttamaan tavoitteellista asuntopoliittista suunnittelua ja ohjausta, jonka tarkoituksena tulee olla laadukkaan asunnon takaaminen kaikille lähtökohdista riippumatta.

ILMOITUS

– Erityisryhmille tarvitaan markkinaehtoisen rakentamisen ohella myös valtion tukemaa asuntorakentamista, hän sanoo.

– Esimerkiksi lastensuojelun jälkihuollon asiakasnuorten asumisen riittävään tukemiseen on syytä kiinnittää erityistä huomiota.

Investointituki vaikuttaa

Ympäristöministeriön teettämien selvitysten mukaan juuri investointituki on todettu vaikuttavaksi tueksi, joka lisää kohtuuhintaisten ja laadukkaiden asuntojen tuotantoa erityisryhmille. Suurempi investointiavustus myös pienentää kohteen rahoitusmenoja ja laskee siten kohteen asukkailta perittäviä vuokria, mikä samalla pienentää valtion asumistukimenoja.

Valtaosa nuorista ja opiskelijoista asuu Suomessa vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa. Opiskelija-asunnoissa asuu vain noin kolmannes yliopisto-opiskelijoista ja viidennes ammattikorkeakouluopiskelijoista.

Hallituksen esityksestä keskusteltiin kskiviikkona eduskunnan täysistunnossa.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!