Jarmo Lintunen

Kaupungeilla ei ole osoittaa maksutonta parkkipaikkaa kotihoitajalle. Parkkisakot maksaa työntekijä.

Autolla liikkuvat kotihoitajat taistelevat aikaa, työpaineita ja nykyään myös sakottajaa vastaan. Kaupungeilla ei ole osoittaa maksutonta parkkipaikkaa kotihoitajalle, jonka asiakaskäynti saattaa venähtää suunniteltua pidemmäksi. Mahdolliset parkkisakot maksaa työntekijä itse.

Parkkisakko saattaa olla suuruudeltaan 80 euroa. Summa on noin 2 000 euroa kuukaudessa saavalle kotihoitajalle iso raha. Työvuoron aikana kotihoitaja käy jopa 20 asiakkaan luona

Parkkiongelma vaivaa erityisesti suurimpien kaupunkien kotihoitajia.

– Johtuuko henkisestä laiskuudesta vai mistä, ettei asiaa saada korjattua, vastaava sopimustoimitsija Minna Pirttimäki Julkisten ja hyvinvointialojen liitosta JHL:stä tuhahtaa.

Hänen mielestään asia voitaisiin ratkaista hyvin yksinkertaisin keinoin.

ILMOITUS

– Työnantajan olisi helppoa antaa kotihoitajien käyttöön pysäköintifirman puhelinapplikaatio. Sen avulla voisi näppäillä parkkimaksun ja siihen lisäaikaa, jos kotikäynti venyy suunniteltua pidemmäksi, Pirttimäki ehdottaa.

Yhtenäistä käytäntöä ei ole

Joillakin helsinkiläisillä taloyhtiöillä ja kotihoidolla on sopimus työauton jättämisestä kerrostalon viereen. Helsingin kaupungin parkkipaikoille voi jättää auton, jos tuulilasissa on kotihoidon kyltti.

Yksityisten pysäköintifirmojen hallinnoimilla parkkipaikoilla työautoakin sakotetaan kotihoidon kyltistä huolimatta. Vaikka kiinteistöllä olisi sopimus kotihoidolle vapaasta pysäköinnistä, pysäköinninvalvojat eivät siitä välttämättä tiedä.

Adressista lakialoitteeksi

Hattulalainen lähihoitaja Hanna Jokinen on laittanut vireille kansalaisadressin nimeltä ”Kotihoidon työntekijöille maksuton pysäköinti, sekä oikeus poikkeavaan pysäköintiin työtehtävänsä aikana”. Jokinen on sosiaali- ja terveydenhoidon ammattiliitto SuPerin jäsen.

Adressissa mainitaan, että maksuttoman pysäköinnin lisäksi olisi erittäin tarpeellista säätää kotihoidon työntekijöille oikeus poikkeavaan pysäköintiin kuten hälytysajoneuvoille tai huolto-ajossa oleville ajoneuvoillekin.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) on käynnistänyt selvityksen maksuttomasta pysäköinnistä kotihoidon työntekijöille.

Adressin voi allekirjoittaa Adressit.com -palvelussa.

Ensi vuonna pysäköintilupa?

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa kesäkuussa asiaa käsiteltiin valtuutettu Sirpa Asko-Seljavaaran (kok.) aloitteesta.

Kaupunginhallitukselle annetun lausunnon mukaan asiaa on käsitelty jo vuonna 2011 apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurin työryhmässä. Tuolloin päätettiin kokeilla kahden kuukauden ajan, että kaksi kotihoitajien autoista korvattaisiin kuljettajalla ja kaupungin autolla. Kokeilua ei toteutettu.

Kaupunkiympäristölautakunnan esityksen mukaan asiaa pidetään vireillä erityisesti lainsäädäntömuutosten osalta, jossa työtehtävässä oleva auto rinnastetaan vammaisten pysäköintiin ja kotihoidon autot merkitään vastaavalla tunnuksella.