Lehtikuva/Andrew Milligan

Nyt on alettu puhua jopa siitä mahdollisuudesta, että pääministeri Boris Johnson joutuu lopulta vankilaan.

Britannian brexit-farssi saa päivä päivältä uskomattomampia käänteitä.

Pääministeri Boris Johnson yrittää epätoivoisesti keksiä keinon, jolla ohittaa parlamentin tahto. Parlamentin säätämän lain mukaan Johnsonilla on lokakuun 19. päivään saakka aikaa esittää EU:n kanssa neuvoteltu sopimus, jolla vältetään niin sanottu kova brexit (EU:sta eroaminen ilman sopimusta) 31. lokakuuta.

Jos sopimusta ei ole määräaikaan mennessä syntynyt, täytyy Johnsonin tuoreen lain mukaan hakea EU:lta vähintään kolmen kuukauden lykkäystä brexitille. Johnson sanoi viime viikolla, että hän mieluummin makaa kuolleena katuojassa kuin hakee lykkäystä.

Sisäisen selvityksen mukaan konservatiiveja odottaisi tappio ennenaikaisissa vaaleissa.

Nyt Johnsonin leirissä pohditaan aivan vakavissaan, että lain kirjaimen täyttääkseen Johnson lähettäisi EU:lle lisäaikaa pyytävän kirjeen, mutta välittömästi sen jälkeen lähtisi toinen kirje, jonka mukaan lisäaikaa ei oikeasti halutakaan.

Useat arvovaltaiset oikeusoppineet ovat sanoneet, että tuollainen temppuilu ei onnistu. Seurauksena voisi olla jopa Boris Johnsonin joutuminen vankilaan.

ILMOITUS

Oikeuteen menoa valmistellaan

Kovaa brexitiä vastustavat kansanedustajat ovat valmistautuneet viemään asian välittömästi oikeuteen, jos Johnson ei taivu noudattamaan lakia.

Brittilehtien mukaan ennenkuulumaton oikeustapaus käsiteltäisiin ensin hovioikeutta vastaavassa High Courtissa, josta se arvioiden mukaan siirtyisi korkeimpaan oikeuteen jo ennen lokakuun päättymistä.

Johnsonille luultavasti asetettaisiin ensin oikeuden määräys pyytää jatkoaikaa EU:lta. Jos Johnson kieltäytyisi, oikeus voisi määrätä jonkun toisen allekirjoittamaan jatkopyynnön pääministerin sijasta.

Astetta kevyempänä taktiikkana Johnsonin leirin kerrotaan harkinneen sitä, että Britannian hallitus pyytäisi jotain ”myötämielistä” EU-maata torppaamaan lisäajan EU:n elimissä.

Tähän ei tosin välttämättä tarvita myötämielistä maata, koska EU:ssa on muutenkin vähissä sympatia sille, että Britannia saisi uuden lisäajan ilman mitään uusia esityksiä. Ranska varoitti sunnuntaina, ettei se hyväksy enää lisäaikaa, mikäli Britannia ei pysty kertomaan, mitä se haluaa.

Kosto puhemiehelle

Lisämausteen tilanteelle antaa se, että Johnsonin aloitteesta parlamentti jää maanantain istunnon jälkeen tauolle, joka kestää lokakuun 14. päivään saakka.

Johnson koki lauantaina uuden kolauksen, kun työ- ja eläkeministeri Amber Rudd erosi hallituksesta ja saman tien myös konservatiivipuolueen parlamenttiryhmästä. Ruddin mukaan Johnson ei ollut tosissaan edes yrittänyt neuvotella EU:n kanssa, vaan suuntautunut kohti sopimuksetonta eroa.

Konservatiivipuolueen kovan brexitin siipi on pitkään ollut tyytymätön omasta puolueestaan lähtöisin olevaan parlamentin puhemieheen John Bercowiin. Maanantaina puolue ilmoitti asettavansa toisen ehdokkaan Bercowin vaalipiiriin.

Valtiovarainministeri Sajid Javid sanoi, että konservatiivit voisivat ryhtyä vaaliyhteistyöhön Nigel Faragen Brexit-puolueen kanssa. Farage oli aiemmin tehnyt tarjouksen, jonka yksityiskohdista kertoi Sunday Telegraph -lehti sunnuntaina. Javidin mukaan konservatiivit ”eivät kuitenkaan tarvitse mitään vaaliliittoa”.

Amber Ruddin avustaja kertoi, että puolueen sisäisen selvityksen mukaan konservatiivit voisivat ennenaikaisissa vaaleissa saada vain 298–300 paikkaa, parikymmentä paikkaa vähemmän kuin tappiollisissa vaaleissa runsaat kaksi vuotta sitten. Parlamentin alahuoneessa on kaikkiaan 650 paikkaa.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!