Lehtikuva/Kirill Kudryavtsev

Yhtenäinen Venäjä säilytti edelleen enemmistönsä Moskovan valtuustossa, vaikka menettikin yli kymmenen paikkaa.

Valtapuolue Yhtenäinen Venäjä kärsi pahan tappion sunnuntaina pidetyissä Moskovan kaupunginvaltuuston vaaleissa. Alustavien tulosten mukaan se kuitenkin säilyttää enemmistönsä.

Yhtenäisen Venäjän heikentynyt suosio oli tiedossa jo etukäteen, eivätkä sen tukemat ehdokkaat esiintyneet enää puolueen tunnusten alla vaan sitoutumattomina.

Yhtenäisen Venäjän ehdokkaat näyttivät saavan 25–26 paikkaa 45-paikkaiseen valtuustoon. Laajaa tyytymättömyyttä kuvasti se, että Yhtenäistä Venäjää Moskovassa johtava Andrei Metelski jäi valitsematta.

Valtapuolueen suosio on pudonnut heikon taloustilanteen ja epäsuositun eläkeuudistuksen vuoksi.

Äänestysprosentti oli edelleen alhainen, 22 prosenttia.

Moskovan vaalivalmistelut herättivät elokuusta lähtien suuria mielenosoituksia, koska vaaliviranomaiset epäsivät tekosyiltä vaikuttavilla perusteilla 30 oppositioehdokkaan pääsyn vaalilistoille.

ILMOITUS

Opposition kampanja

Oppositiopoliitikko Aleksandr Navalnyin käynnistämä ”Äänestä viisaasti” -kampanja etsi vaalipiiri kerrallaan vastaehdokkaita Yhtenäisen Venäjän tukemille ehdokkaille. Moskovan valtuuston edustajat valitaan yhden edustajan vaalipiireistä eli jokaisesta 45 vaalipiiristä valitaan vain eniten ääniä saanut.

Opposition kampanja poimi jokaisesta vaalipiiristä ehdokkaan, jolla arvioitiin olevan parhaat mahdollisuudet Yhtenäisen Venäjän ehdokasta vastaan.

Suurin osa oppositioehdokkaista – 35 ehdokasta Moskovan 45:stä – oli kommunistisen puolueen (KPRF) listoilta. Heitä myös valittiin eniten opposition tukemista ehdokkaista, alustavien tietojen mukaan 13.

Keskustaliberaalin Jabloko-puolueen ehdokkaita valittiin Moskovassa 4 ja vasemmistokeskustalaisen Oikeudenmukaisen Venäjän 3.

Viisi vuotta sitten pidetyissä edellisissä vaaleissa Moskovan valtuustoon valittiin 28 Yhtenäisen Venäjän omaa ehdokasta ja lisäksi 10 valtapuolueen tukemaa ehdokasta. Kommunistipuolue KPRF:llä oli 5 paikkaa, äärinationalistisella LDPR:llä 1 paikka ja Rodina-puolueella 1 paikka.

Monet uutistoimistojen haastattelemista moskovalaisista sanoivat, että he valitsivat ehdokkaansa periaatteella ”kuka tahansa muu kuin Yhtenäisen Venäjän ehdokas”. He eivät välttämättä edes ottaneet sen tarkemmin selvää, minkälainen Äänestä viisaasti -kampanjan ehdokas oli.

Monet myös sanoivat, että he eivät sinänsä kannata kommunistipuoluetta tai sen enempää edes Navalnyita, vaan halusivat vain vaihtoehtoa valtapuolueelle.

Uusi taktiikka

Aleksandr Navalnyi pyrki vuoden 2018 vaaleihin presidenttiehdokkaaksi, mutta hänen ehdokkuutensa hylättiin rikossyytteiden vuoksi. Navalnyin leiri on pitänyt syytteitä tekaistuina.

Presidentinvaaleista lähtien Navalnyi on kehottanut kannattajiaan boikotoimaan vaaleja, mutta tämän syksyn paikallisvaaleihin hän lähti muuttuneella taktiikalla.

On tietysti mahdotonta sanoa, miten suuri osa Yhtenäisen Venäjän kärsimistä tappioista aiheutui juuri Navalnyin kampanjasta. Valtapuolueen suosio on muutenkin rankasti pudonnut heikon taloudellisen tilanteen ja viime vuoden erittäin epäsuositun eläkeuudistuksen vuoksi. Näin syytökset vallanpitäjien korruptiostakin ovat saaneet taas uutta pontta.

Moskovan valtuuston päätösvalta on sinänsä melko vähäinen.

Esimerkiksi kommunistipuoluetta pidetään yleisesti hampaattomana ”järjestelmäoppositiona”, mutta vaalitulos kertoo kyllä muuttuneista mielialoista.

Habarovskin raju tulos

Vaikka suurin huomio oli Moskovassa, alue- ja paikallisvaaleja käytiin sunnuntaina muuallakin. Kuudessatoista Venäjän kaikkiaan 84:sta alueesta valittiin kuvernööri ja sadoissa kunnissa valtuusto.

Rajuin tulos tuli Venäjän kaukoidän Habarovskista, jossa äärinationalistinen liberaalidemokraattinen puolue LDPR sai 34 alueduuman 35 paikasta. Yhtenäinen Venäjä menetti enemmistönsä myös Siperian Irkutskissa.

Sen sijaan kuvernöörien vaaleissa Yhtenäinen Venäjä menestyi paremmin. Kaikki sen uudelleenvalittaviksi asettuneet kuvernöörit valittiin ensimmäisellä kierroksella.

Kuusi Yhtenäisen Venäjän tukemista kuvernööreistä esiintyi kuitenkin nyt sitoutumattomina. Heidän joukossaan on Pietarin Aleksandr Beglov, joka viime lokakuusta lähtien on ollut virkaatekevä kuvernööri.

Useilla paikkakunnilla tehtiin ilmoituksia vaalivilpistä ja muista rikkomuksista.