Jarno Mela

Vasemmiston Kyllönen arvioi, että sosiaali- ja terveyspalvelujen käytäntöjä voi loppujen lopuksi muuttaa ajattelua avartamalla.

Kansanedustaja Merja Kyllönen (vas.) haastaa miettimään palvelurakenteita uudesta kulmasta.

Hän toteaa, että monia asioita palvelurakenteissa voidaan parantaa lakipykälillä ja remontoida rahalla, mutta hyvin suuri osa asioista voidaan korjata ja muuttaa vain ihmisten arkisella toiminnalla, asenteita muuttamalla ja ajattelua avartamalla

Kyllönen puhui asiasta Eläkeläiset ry:n Pohjanmaan ja Keski-Suomen aluejärjestöjen juhlassa Vaasassa maanantaina.

Monessa paikassa kukaan ei koordinoi.

– Lopulta mikään ei muutu yhdelläkään lainsäädäntömuutoksella, ellemme me ole valmiita miettimään uusiksi arkisia prosesseja, yhteistyömahdollisuuksia, hallinnon rajojen fiksua ylittämistä, johtamismalleja ja arkisesti oman työn tekemistä.

Järkeä uskallettava käyttää

Kyllönen muistuttaa siitä, että on uskallettava käyttää tervettä järkeä eikä piiloutua pykäläviidakon taakse.

ILMOITUS

– Yhtään ainutta direktiiviä ei löydy, joka olisi tehty arkijärjen käytön kieltämiseksi. Kaikki on pääsääntöisesti kiinni rohkeudesta tehdä ja toimia, hän sanoi.

Hän antoi esimerkkejä toimimattomista rutiineista.

– Monessa paikassa kukaan ei koordinoi, vaikka joka päivä ajelutetaan samoja ihmisiä eri päivinä eri poliklinikoilla, eri tutkimuksissa päällekkäin ja pahimmillaan itse vaivat jäävät hoitamatta, Kyllönen havainnollisti.

– Tai hoidetaan kyllä, mutta kotiutuksen turvallisuudesta ei kukaan ole kiinnostunut. Tai siitä, onko kotiin päätyvällä ihmisellä ketään auttamassa.

Uusi tulokulma

Hän kehottaa miettimään asioita uudesta kulmasta kaikessa tekemisessä, edunvalvonnassakin.

– Miten me voisimme kehittää asioita niin, että nykyiset eväät olisivat fiksummin jaossa ja tekeminen johtaisi toimiviin rakenteisiin, jotka palvelisivat arjessa jokaista rahapussin sisällöstä riippumatta, hän kysyy.

Suomen ensimmäinen eläkeläisten valtakunnallinen etujärjestö, Eläkeläiset ry, viettää tänä vuonna 60-vuotisjuhlaansa. Helsingissä 4. joulukuuta järjestettävän pääjuhlan lisäksi aluejärjestöt kokoavat ihmisiä eri puolilla maata monenlaisiin tilaisuuksiin. Pohjanmaan ja Keski-Suomen aluejärjestöjen juhla pidettiin maanantaina Vaasassa.