Sarjakuvataiteilija Lauri Ahtisen Eropäiväkirja perustuu vuonna 2015 ilmestyneen Homepäiväkirjan tapaan hänen omaan elämäänsä.

Eropäiväkirja on kuvaus Ahtisen omasta avioerosta ja pian löytyvästä uudesta rakkaudesta sekä näiden asioiden aiheuttamista hyvinkin ristiriitaisista tunteista ja velvollisuuksista muun muassa omia lapsia kohtaan.

Eropäiväkirja on tarina eron jälkeisistä tunteista, häpeästä ja vapaudesta, surusta ja uudesta onnesta sekä jatkuvasta tasapainottelusta näiden kaikkien välillä ja siitä miten elämä silti kulkee eteenpäin.

Sarjakuvassa Ahtinen pohtii eroaan ja elämäänsä niin psykologin sohvalla, isän kanssa saunoen kuin baareja kierrellenkin. Erilaisten odotusten ja toiveiden lisäksi kirjan päähenkilö elää uudelleen nuoruuttaan ja pohtii omaa suhdettaan itseensä ja elämäänsä. Tasapaino näiden asioiden välille ei synny itsestään, mutta vähitellen elämä rakentuu uudelleen, täyttyy uusista odotuksista ja tapahtuneen hyväksymisestä.

Ahtisen ote sekä tekstissä että piirrosjäljessä on lempeää, mutta itseironista. Kuvituksellisesti Eropäiväkirja on moni-ilmeinen ja kollaasimainen. Valittu ratkaisu tukee tarinan ja sen välittämän kokemuksen hajanaisuutta ja ristiriitaisuutta.

ILMOITUS

Teoksessa uusi rakkaus tuottaa syyllisyyden lisäksi myös osan siitä kannattelevasta rakenteesta, joka auttaa päähenkilöä pääsemään eteenpäin. Itsetutkiskelun ja ajoittaisen -ruoskimisenkin seassa Ahtisen piirroksissa ja ilmaisussa on ilmavaa leikkisyyttä ja tulevaisuuden uskoa.

Lauri Ahtinen (s. 1983) on oululainen sarjakuvataiteilija ja kuosisuunnittelija. Ahtisen Homepäiväkirja oli sarjakuva-Finlandia ehdokkaana vuonna 2016.

Lauri Ahtinen: Eropäiväkirja. Like 2019. 141 sivua.