Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: Burkinit tulisi sallia uimahalleissa.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu suosittelee, että kaikki uimahallit sallivat burkinien käytön. Burkini on uimapuku, joka peittää koko vartalon lukuun ottamatta kasvoja, käsiä ja jalkoja.

Valtuutettu suosittelee myös erilaisten yksityisten peseytymistilojen rakentamista kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä pitää tärkeänä sitä, että kaikilla ihmisillä on mahdollisuus päästä yhdenvertaisesti uimahalleihin.

Burkinin käytön salliminen uima-asuna vaihtelee eri uimahalleissa. Yhdenvertaisuusvaltuutetun tietoon on tullut useita tapauksia uimahalleista, joissa ei ole sallittu uimista burkinia käyttävälle naiselle.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto, Suomen Uimaliitto ja Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys ovat jo vuonna 2017 suositelleet, että burkinien ja uimashortsien käyttö uima-asuna sallittaisiin kaikissa uimahalleissa.

Naisten ja muslimien syrjintää

Pimiä muistuttaa siitä, että burkinin kieltäminen uima-asuna voi olla syrjintää. Koska burkinia käyttävät henkilöt ovat naisia, mahdollinen syrjintä liittyy uskonnon lisäksi myös sukupuoleen. Kyse voi näin ollen olla moniperustaisesta syrjinnästä.

ILMOITUS

– Yhdenvertaisuuslain näkökulmasta on ongelmallista, että kaikissa uimahalleissa ei sallita uimista joidenkin musliminaisten käyttämässä uima-asussa burkinissa. Tällainen kielto voi tarkoittaa syrjintää, joka perustuu henkilön uskontoon ja sukupuoleen, Pimiä sanoo.

Kielto voi tarkoittaa syrjintää.

Burkinikieltoa on perusteltu muun muassa turvallisuudella. Valtuutettu katsoo, että hyväksyttyä burkinin mallia voidaan turvallisuussyistä rajoittaa siten, ettei siinä ole esimerkiksi liian lepattavia osia, jotka voisivat jäädä kiinni johonkin. Mahdolliset rajoitukset uima-asuihin tulee kuitenkin tehdä tavalla, joka rajoittaa yhdenvertaisuutta mahdollisimman vähän.

Yksityisiä suihkuja

Pimiä toteaa myös kunnallisten liikuntapaikkojen sekä perusopetukseen kuuluvan uimaopetuksen osalta, että viranomaisella sekä koulutuksen järjestäjällä on velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta.

Hän suosittelee yksityisten peseytymistilojen rakentamista uimahalleihin kaikkien ihmisten ja ihmisryhmien yhdenvertaisuuden edistämiseksi.

Pimiä arvioi tiedotteessaan keskiviikkona, että yksityiset suihkutilat edistäisivät yhdenvertaisuuden toteutumista.