Lehtikuva/Roni Rekomaa

Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero keskeyttää 700 työntekijän sopimuksen heikentämisen. Asiasta alkavat uudet neuvottelut.

Postin pakettiliiketoiminnan noin 700 työntekijän ja toimihenkilön työehtosopimuksen siirtäminen Posti- ja logistiikka-alan unionista Teollisuusliiton sopimuksen piiriin keskeytetään. Asiasta kertoi omistajaohjausministeri Sirpa Paatero tiistaina.

– Siirtoa ei nyt tehdä vaan se siirretään neuvotteluun jossa ovat kaikki työntekijät, Paatero sanoi tiedotustilaisuudessa.

Neuvottelussa ovat mukana työntekijä- ja työnantajaliitot. Sen lopputulosta odotetaan syksyn aikana.

Posti oli siirtämässä työntekijöitä halvemman sopimuksen piiriin marraskuussa. PAUn mukaan heitä uhkasi 30–50 prosentin palkanalennus.

Paatero puuttuu myös Postin johdon palkitsemisjärjestelmään. Toimitusjohtaja Heikki Malisen palkka on 46 000 euroa kuukaudessa, mutta kokonaistulot yli 80 000 euroa. Ministerin mukaan bonus- ja kannustinjärjestelmistä puuttuu kohtuus. Hän ei maininnut euromääriä, mutta edellyttää, että palkan pudotus on ”merkittävä”.

ILMOITUS

PAU odottaa tarkennuksia

Posti- ja logistiikka-alan unioni aloitti kolmipäiväisen lakon sunnuntaina. Ministerin ilmoituksesta huolimatta se jatkuu.

”PAU ei vielä ole saanut tarkempaa tietoa ministerin tarkoittaman aikalisän sisällöstä eli onko esimerkiksi pakettilajittelijat liikkeen luovutettu takaisin Posti Oy:hyn. Kun saamme tietoa, niin informoimme siitä välittömästi jäseniä. Toistaiseksi tehdyt työtaistelupäätökset ovat voimassa”, liitto tiedotti.

PAU odottaa tarkennuksia, koska Postin tavoitteena on liiton tulkinnan mukaan halpuuttaa myös muiden kuin pakettilajittelijoiden työehdot.