Lehtikuva/Karim Jaafar

Yhdysvallat lupaa vetää 5 400 sotilasta Afganistanista viiden kuukauden kuluessa.

Yhdysvaltain neuvottelija Zalmay Khalilzad esitteli maantai-iltana afganistanilaisella tv-kanavalla talebanien kanssa neuvoteltua sopimusta.

Yhdysvallat lupautuu vetämään Afganistanista 5 400 sotilasta 20 viikon kuluessa sopimuksen solmimisesta. Yhdysvallat ilmoittaa joukkojensa määräksi tällä hetkellä 14 000, mutta todellisuudessa määrän arvioidaan olevan hieman tätä pienempi.

Taleban lupaa omalta osaltaan katkaista yhteytensä al-Qaidaan ja pitää huolta siitä, ettei Afganistanista enää koskaan tule tukikohtaa Yhdysvaltoja tai sen liittolaisia vastaan tehtäville hyökkäyksille.

Afganistanin hallitusta ei ole kelpuutettu mukaan Qatarissa käytyihin Yhdysvaltain ja Talebanin neuvotteluihin.

Sopimus on alustava, ja se vaatii presidentti Donald Trumpin hyväksymisen. Tämä kuitenkin lienee tulossa, koska Trump itse kertoi Fox-kanavalla viime viikolla tavoittelevansa joukkojen vähentämistä 8 600:aan.

Trump haluaa saada joukkoja vähennettyä ennen ensi vuoden marraskuun presidentinvaaleja, jotta hän voisi sanoa politiikkansa tuottaneen menestystä Afganistanissa.

ILMOITUS

Afganistanin hallitusta ei ole kelpuutettu mukaan Qatarissa käytyihin Yhdysvaltain ja Talebanin neuvotteluihin. Khalilzadin kerrotaan ”informoineen” Afganistanin hallitusta ennen maanantain tv-haastattelua.

Talebanien edustaja vahvisti BBC:lle, että Khalilzadin esittämät tiedot pitävät paikkansa.

Pommi säesti tv-haastattelua

Talebanin arvioidaan olevan tätä nykyä vahvempi kuin kertaakaan sitten vuoden 2001, jolloin Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin. Sen hallussa on yli puolet Afganistanin alueesta ja lisäksi se toimii useissa muissa maakunnissa.

Harvat uskovat Afganistanin turvallisuustilanteen paranevan, vaikka sopimus hyväksyttäisiin.

Viime lauantaina Taleban yritti vallata maan pohjoisosassa sijaitsevan Kunduzin ja sunnuntaina se käynnisti operaation Baghlanin maakunnan pääkaupungissa Pul-e Khumrissa.

Lehtikuva/Wakil Kohsar

Myös terrori-iskut ovat jatkuneet. Osan niistä on ottanut Afganistanissa aktivoitunut Isis nimiinsä.

Heikkoa turvallisuustilannetta alleviivasi se, että Khalilzadin esiintyessä maanantai-iltana televisiossa pääkaupunki Kabulia ravisutti suuri räjähdys. Traktoriin kiinnitetty pommi surmasi ainakin 16 ihmistä ja pitkälti yli sata ihmistä haavoittui.

Pommin kohteena oli ulkomaalaisten asuinalue aivan tiukasti vartioidun Vihreän vyöhykkeen naapurissa. Uhrit olivat kuitenkin afganistanilaisia siviilejä. Ihmiset sytyttivät renkaita palamaan ja katkaisivat liikenteen vaatien ulkomaalaisia poistumaan alueelta.

Neuvotteluja lokakuusta

Khalilzadin mukaan Yhdysvaltain on määrä vetäytymissopimuksen mukaan tyhjentää viisi tukikohtaansa.

Neuvottelutulos saavutettiin toissa viikolla alkaneella yhdeksännellä neuvottelukierroksella Qatarin pääkaupungissa Dohassa. Yhdysvallat ja Taleban ovat käyneet suoria virallisia neuvotteluja viime lokakuusta lähtien.

Vetäytymisen jatkaminen sovitun 5 400:n jälkeen riippuisi myöhemmistä neuvotteluista. Niiden ehtona olisi Talebanin ryhtyminen neuvotteluihin Afganistanin hallituksen kanssa tavoitteena tulitauko. Taleban ei ole tähän mennessä halunnut neuvotella Kabulin hallituksen kanssa, jota se pitää Yhdysvaltain nukkehallituksena.

Yhdysvaltain liittolaisena oleva kansainvälinen ISAF-koalitio lopetti virallisesti taistelut Afganistanissa vuonna 2014 ja keskittyi Afganistanin sotilaiden kouluttamiseen. Yhdysvallat on jatkanut rajoitetusti taistelutoimia sekä ilma- ja lennokki-iskuja.

Koalition sotilaita on konfliktin aikana kaatunut 3 500, joista yhdysvaltalaisia runsaat 2 300. Sekä Afganistanin sotilaita että talebaneja on kaatunut useita kymmeniä tuhansia.

Arviot kuolleiden siviilien määrästä vaihtelevat runsaasta 30 000:sta aina 170 000:een.