FELIX WAROM OKELLO

Uganda kantaa kokoaan paljon suuremman vastuun maailman pakolaistilanteesta.

Keski-Afrikassa sijaitseva Uganda on ottanut vastaan lähes 1,3 miljoonaa pakolaista naapurimaistaan Etelä-Sudanista ja Kongon demokraattisesta tasavallasta.

– Ugandassa on meneillään Afrikan suurin pakolaiskriisi, sanoo Suomen Pakolaisavun toiminnanjohtaja Annu Lehtinen.

Tuhannet pakolaiset ovat kesän aikana ylittäneet Albert-järven paetakseen Ugandaan. Yli 19 000 Kongon pakolaista on saapunut kesäkuun alusta lähtien jo ylikuormitetuille asutusalueille ja vastaanottokeskuksiin.

Vähintä mitä kansainvälinen yhteisö voi tehdä, on osallistua maassa olevien pakolaisten auttamiseen.

Alkukesästä tilanne Kongossa on kärjistynyt entisestään, ja pelkästään heinäkuussa yli 11 000 pakolaista pakeni Kongosta Ugandaan.

Pakolaisavun mukaan tilanne Ugandan pakolaisasutusalueilla on kriittinen.

ILMOITUS

– Kehotamme vahvasti kansainvälistä yhteisöä ja muita humanitaarisen avun rahoittajia lisäämään tukeaan Ugandan pakolaisille. Uusien tulokkaiden määrä on niin suuri, etteivät avustusresurssit riitä kaikkien auttamiseen. Suojaa ja peruspalveluita tarvitaan kipeästi, Lehtinen sanoo.

Lisärahoitusta tarvitaan

Suomen ja Euroopan poliittisessa keskustelussa on painotettu, että pakolaisia pitää tukea lähtömaissa ja niiden lähialueilla.

Tämä ei ole kuitenkaan näkynyt Ugandan humanitaarisen avun rahoituksessa. Kun tarvittava avustusmäärä pakolaisten tukemiseksi vuodelle 2019 on 927 miljoonaa dollaria, avustustyölle on tähän asti suunnattu vain 189 miljoonaa.

Ilman lisärahoitusta elintärkeitä avustushankkeita joudutaan lakkauttamaan.

– Vaikka tilanne Ugandassa on kriittinen, maan pyynnöt lisärahoituksesta eivät ole tulleet kuulluiksi, sanoo Pakolaisavun Ugandan-maajohtaja Tarja Saarela-Kaonga.

– Uganda kantaa kokoaan paljon suuremman vastuun maailman pakolaistilanteesta – vähintä mitä kansainvälinen yhteisö voi tehdä, on osallistua maassa olevien pakolaisten auttamiseen.